Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijn meten bij kinderen

Pijn meten bij kinderen

Voor ouders/verzorgers.

Als uw kind is opgenomen op de Kinder- en Jeugdafdeling zal regelmatig de pijn gemeten worden. Dit gebeurt om de opname zo pijnvrij en comfortabel mogelijk te laten verlopen. 
 
Waarom pijn meten?
Pijn is een vervelend en geeft een onprettig gevoel. Maar pijn heeft ook een signaalfunctie: pijn geeft aan dat er iets mis is met het lichaam. Pijn kan ervoor zorgen dat uw kind minder goed slaapt, minder eetlust heeft en het kan de stemming van uw kind beïnvloeden. Pijn kan het genezingsproces vertragen. Hoe sneller de pijn wordt opgemerkt, hoe sneller de behandeling aangepast kan worden of ingesteld kan gaan worden. Een goede pijnbehandeling draagt bij tot het comfort, het welbevinden en het (snellere) herstel van uw kind.
 
Oorzaken van pijn zijn meestal verwondingen, bijvoorbeeld schaafwonden, botbreuken maar ook chirurgische ingrepen. De wond moet na de operatie genezen. Pijn kan er ook zijn zonder dat er een duidelijke medische oorzaak voor gevonden wordt. De pijn die het kind ervaart is even erg als andere soorten pijn en moet ook zo goed mogelijk behandeld worden.
 
Het is voor kinderen erg moeilijk om duidelijk aan te geven hoeveel pijn ze hebben, dit is ook afhankelijk van de leeftijd. Daarom zijn er verschillende manieren om de pijn bij kinderen te meten.
 
Het meten van pijn bij kinderen
Om te weten hoeveel pijn uw kind heeft, meet de verpleegkundige de pijn. Hiervoor worden verschillende meetschalen gebruikt  afhankelijk van de leeftijd:

 • 0 - 4 jaar: comfortschaal
  Kinderen van 0-4 jaar kunnen zelf moeilijk aangeven waar ze pijn hebben en hoe erg de pijn is. Daarom is observeren van gedrag en houding heel belangrijk. Pijn kunnen ze laten zien door te huilen, een ander gezicht te trekken, te kreunen, hun lichaam te spannen of juist door heel stil te liggen. De comfortschaal scoort op 6 punten, te weten: lichaamsbeweging, spierspanning, gelaatsspanning, huilen, alertheid en kalmte / onrustig.
   
 • 4 – 7 jaar: gezichtjesschaal
  Vanaf 4 jaar beginnen kinderen zelf aan te geven hoeveel pijn ze hebben. Door de beperkte taalontwikkeling is het echter nog erg moeilijk. Het gedrag van een kind met pijn is daarbij ook anders dan gewoonlijk. Om pijn te meten wordt er gebruik gemaakt van een gezichtjesschaal. Het eerste gezichtje kijkt vrolijk, het laatste gezichtje huilt hard (veel pijn). Het kind wijst aan met welk gezichtje zijn/haar pijn overeenkomt.


  Bron: Jonkman Pijnzorg
    
 • 8  - 17 jaar Visueel Analoge Schaal (VAS)
  We gebruiken voor deze kinderen de VAS score. Dit is een meetlatje met een verstelbaar schuifje over een lijn van cijfers. Hiermee kan uw kind aangeven hoe erg de pijn is. De meting gaat van 0= geen pijn tot 10= ondraaglijke pijn.
   
   
  Bron: Jonkman Pijnzorg

Bij de leeftijdgroep 4 t/m 17 jaar wordt er eerst aan het kind naar de pijnscore gevraagd die hij/zij op dat moment voelt.

Medicijnen tegen de pijn
De arts spreekt met u (en het kind) af welke medicijnen uw kind tegen de pijn krijgt. De soort medicijnen is afhankelijk van de soort pijn en de leeftijd van het kind. De medicijnen tegen de pijn kunnen gegeven worden in de vorm van een tablet, drankje, zetpil of via een infuus. Afhankelijk van de pijnscore worden de medicijnen afgebouwd. Andere manieren voor de behandeling van pijn – naast het geven van medicijnen zijn:

 • Een vertrouwd persoon
  Heel wat kinderen vinden het fijn als er op moeilijke momenten een ouder of een ander vertrouwd persoon aanwezig is. Uw kind voelt zich hierdoor veiliger in de ongewone omgeving. U kunt uw kind steunen, afleiden en troosten.
   
 • Ontspanning en afleiding
  Een kind is zich minder bewust van pijn en angst indien de aandacht op iets anders wordt gericht. Een spelletje doen helpt of een verhaaltje voorlezen, televisie kijken en spelen. Op de afdeling zijn hier veel mogelijkheden voor. Vraag het gerust aan de verpleegkundige of de pedagogisch medewerker.

Mocht uw kind hierna alsnog pijn ervaren meld het dan. Het team van de kinderafdeling streeft ernaar om het verblijf van uw kind zo comfortabel en prettig mogelijk te maken.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van bovenstaande nog vragen. Bespreek deze dan met de pedagogisch medewerker of verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling.

Context menu