Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Permanente acitesdrain

Permanente acitesdrain

In overleg met uw arts krijgt u een permanente ascitesdrain, om het opgehoopte vocht in de buik af te voeren. Voor het inbrengen van de katheter wordt u voor één dag opgenomen. Als alles goed gaat, kunt u nog op dezelfde dag naar huis. 

Waarom krijgt u een permanente ascitesdrain
U heeft al enige tijd last van een dikke opgezette buik. Dit komt doordat er teveel vocht in de buikholte zit. De medische term hiervoor is ascites. Voor de afvoer van het vocht heeft u de afgelopen periode puncties (drainages) gehad. Met een permanente drain kunt u het vocht thuis zelf afvoeren.

Wat is een permanente ascitesdrain?
Een permanente ascitesdrain is een flexibele slang van ongeveer 40 cm lang met daarop een manchet. Een manchet is een iets dikker deel van de katheter, gemaakt van zacht materiaal. Het deel van de katheter met de manchet wordt onder de huid ingebracht. De manchet groeit vast in het weefsel onder de huid zodat de katheter er niet uit glijdt. Om ontstekingen te voorkomen, wordt de katheter eerst een stukje onder de huid ingebracht. Van daaruit wordt de katheter verder naar de vrije buikholte geschoven. Aan het uiteinde van de katheter in de buikholte zitten kleine gaatjes. Hierdoor stroomt het vocht vanuit de buikholte gemakkelijk naar buiten. Het uiteinde van de katheter buiten het lichaam is afgesloten met een dopje. De vloeistof kan er daardoor alleen uitlopen als u de katheter aansluit op een speciale afloopslang met een opvangzak.

Opname
Voor het plaatsen van de permanente ascitesdrain  wordt u opgenomen op een verpleegafdeling, of u bent al opgenomen. Kom in ieder geval op de afgesproken dag en tijd naar de verpleegafdeling die u hebt doorgekregen.

Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt uw verwijzend arts u of en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten. Voor de behandeling wordt dan bloed afgenomen om de de stolling te controleren. Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

De behandeling
U komt in bed naar de afdeling Radiologie. De laborant geeft u een uitleg over het verloop van de behandeling. De radioloog zoekt met een echografie-apparaat de juiste plaats voor de punctie door langzaam over uw buik te strijken. Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt de plaats gedesinfecteerd  en komt er een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de plaats waar de drain wordt ingebracht en maakt een klein sneetje in de huid. Vervolgens schuift de arts de katheter eerst een stukje onder de huid door en daarna de buikholte in. Als het vocht uit de buik goed wegloopt, ligt de katheter goed. Een klein deel van de katheter ligt buiten uw buik en wordt afgesloten met een dopje. Omdat de manchet enige tijd nodig heeft om vast te groeien, wordt het uiteinde van de katheter eerst vastgezet met een hechting.

Duur
De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk en de insteekopening van de drain. Het kan zijn dat uw buik wat pijnlijk is, alsof u een flinke blauwe plek heeft. De verpleegkundige controleert hoeveel vocht er afloopt. De thuiszorg geeft u uitleg over de verzorging en het gebruik van de katheter.

Bijwerkingen
Door afname van het vocht uit de buik is het mogelijk dat de bloeddruk daalt. Het is belangrijk dat u na de behandeling rustig blijft liggen of zitten, u kunt namelijk duizelig worden door een verlaagde bloeddruk. Tijdens of na de ascitesdrainage kunt u last hebben van buikkrampen.

Mogelijke complicaties
De risico’s van de behandeling zijn zeer gering. Uw verwijzend specialist heeft, samen met u, een goede afweging moeten maken tussen de eventuele risico’s van de behandeling en het belang van de behandeling. Als u de dagen na de behandeling onverklaarbare pijnklachten heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met de Spoed Eisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Vragen/Verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135 of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Context menu