Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > PEG-sonde (push methode)

PEG-sonde (push methode)

Een PEG-sonde wordt geplaatst als u langer dan 4 tot 6 weken sondevoeding krijgt. PEG staat voor de afkorting van Percutane Endoscopische Gastrostomie. Het is een techniek om een sondeslang in de maag te leggen via de buikwand. Door de huid (percutaan) wordt een opening naar de maag (gastrostomie) gemaakt. Via deze opening wordt met behulp van een endoscoop een klein dun plastic slangetje (de sonde) geplaatst. Via dit slangetje kan nu rechtstreeks in de maag, dagelijks dunne vloeibare voeding worden toegediend.

Voorbereiding

 • Voor het inbrengen van een PEG-sonde moet u nuchter zijn. U mag vanaf 24.00 uur ’s nachts niets meer eten en drinken. Als u sondevoeding gebruikt moet dit ook vanaf 24.00 uur ’s nachts gestopt worden.
 • U kunt uw medicijnen gewoon blijven innemen tenzij anders is afgesproken.
  Voor antistollings- en diabetesmedicijnen krijgt u specifieke instructie van uw arts.
 • Staat u onder controle van de trombosedienst, dan moet u op de dag van de ingreep uw INR laten bepalen. Voor de het plaatsen van een PEG-sonde moet de INR goed zijn, anders is er kans op een bloeding.

De dag van de plaatsing
Op de dag van plaatsing wordt u opgenomen op de afgesproken verpleegafdeling. Hier krijgt u een infuusnaald en antibiotica. Daarna wordt u in een bed naar de afdeling Endoscopie gebracht.

PEG-sonde plaatsen
Voor de ingreep krijgt u een slaapmiddel en pijnstilling toegediend. Vervolgens wordt onder lokale verdoving de sonde geplaatst. De plaatsing wordt uitgevoerd met behulp van een gastroscoop. Dit is een flexibel instrument dat via de keel wordt ingebracht naar de binnenkant van de maag. In de buikwand wordt een klein sneetje gemaakt, zodat de PEG sonde in de maag kan worden gebracht. De PEG sonde is gemaakt van polyurethaan materiaal, dat wordt goed door het lichaam wordt verdragen.

In uitzonderlijke gevallen kan er geen PEG sonde worden geplaatst. Bijvoorbeeld door een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie uit het verleden. In dat geval wordt de plaatsing gestaakt.

Duur
Het plaatsen van een PEG-sonde duurt ongeveer 30 minuten.

Na het plaatsen
Na het plaatsen van de PEG-sonde gaat u terug naar de verpleegafdeling en moet u een nachtje blijven. Verblijft u in het verpleeghuis gaat u nog  dezelfde dag  terug naar verpleeghuis.

Nazorg eerste 7 tot 10 dagen
In de eerste 7 tot 10 dagen wordt het fistelkanaal gevormd dat tussen buikwand en maag zit. De PEG wordt daarom wat strakker bevestigd. In deze periode is het van belang dat de PEG niet wordt losgemaakt. De eerste dagen zal het stomagebied wat wondvocht afscheiden. Als het  fistelkanaal is gevormd, kan het altijd nog gelig vocht afscheiden of kan er huidirritatie ontstaan bij transpireren. Verzorg de aangebrachte sonde als volgt om pijn en infecties te voorkomen:

 • Hou het externe fixatieplaatje de eerste 7 tot 10 dagen direct tegen de huid.
 • Wees er zeker van dat de exacte plek van het externe fixatieplaatje blijft bestaan door de blauwe veiligheidsklem direct achter de fixatieplaatje te plaatsen.
 • Maak de huid onder het plaatje dagelijks schoon. Inspecteer het gebied rond de wond en droog de fistel. Gebruik geen pleisters.
 • Zorg na 7 dagen voor een afstand van ongeveer 5mm tussen het externe fixatieplaatje en de huid.
 • Laat na 8 dagen de hechtingen verwijderen door de huisarts.

Starten met sondevoeding
Via de PEG-sonde wordt 2 uur na plaatsing water toegediend. Na 4 uur kan worden gestart met sondevoeding. Uw behandelend arts en diëtist bepalen het exacte tijdstip. Omdat uw lichaam aan de sondevoeding moet wennen, is het raadzaam om rustig met de voeding te beginnen.
De soort voeding die u krijgt toegediend hangt voornamelijk af van uw medische conditie en behoefte. Belangrijk is dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, geheel of gedeeltelijk via de sonde. Hetzelfde geldt voor (extra) vocht. Water kunt u toedienen met behulp van een spuit of een speciale waterzak.

Houdt u zich goed aan het voedingsschema van de diëtist. Hier staat exact hoeveel u nodig hebt en hoe u deze toedient (continu of met tussenpozen) en of er gebruik moet worden gemaakt van een voedingspomp. Raadpleeg bij problemen de diëtist.

Toedienen van medicijnen
Eventuele medicijnen kunt u in vloeibare vorm via de PEG sonde toedienen. Geef ze niet samen met de sondevoeding. Spoel eerst voor en na de vloeibare medicijnen de sonde door met 50 ml. water. Als de medicijnen niet in vloeibare vorm verkrijgbaar zijn, raadpleeg uw apotheek om advies. Gemalen medicijnen vergroten de kans op verstopping.

Dagelijkse verzorging

 • Was uw handen voor elke handeling met de sondevoeding, het toedieningssysteem of de PEG sonde.
 • Controleer de positie van het externe fixatieplaatje.
 • Controleer het gebied van de PEG sonde, de wond en de fistel.
 • Was, reinig en droog de huid rondom de PEG-sonde grondig. Water en zeep zijn voldoende (gebruik eventueel een desinfectans op basis van Polyhexanide).
 • De eerste 3 dagen mag u niet in bad of zwemmen, douchen mag wel. Zorg dat het eind van de sonde gesloten is en de witte afsluitklem op de PEG sonde is geplaatst tijdens het uitvoeren van deze activiteiten.
 • Na 7 dagen moet de PEG sonde dagelijks worden gedompeld en gedraaid. Beweeg de PEG sonde op en neer in de fistel min. 1,5 cm.
 • Zorg dat het externe fixatieplaatje ongeveer  5 mm. van het huidoppervlak verwijderd is.
 • Spuit de sonde voor en na het toedienen van sondevoeding en/of vloeibare medicijnen 4 keer per dag door met 50 ml water. Dit om verstopping te voorkomen.
 • Gebruik iedere 24 uur een nieuw flocare toedieningssysteem en een nieuwe spuit.
 • Verzorg uw mond, tanden en lippen. Dit is extra belangrijk wanneer u niet in staat bent om te eten. Poets uw tanden 2  keer per dag en spoel uw mond meerdere malen per dag. Gebruik een crème voor de lippen.
 • Aanhangtijd van Nutrison sondevoeding is beperkt: volg de instructies op het etiket.

Voorkom verstopping van de sonde
Om te voorkomen dat de PEG sonde verstopt raakt, moet deze voor en na de voeding worden doorgespoeld met 50 ml water. Bij continue voeding kan dit bij het verwisselen van elke fles of zak (3 tot 5 keer per 24 uur). Let op! Niet doorspoelen op het oranjedopje, dit is de toegang naar de ballon.

Is uw sonde verstopt?

 1. Spuit (met een klein spuitje) de sonde door met lauwwarm water; gebruik niet teveel druk om scheuren van de sonde te voorkomen.
 2. Rol de sonde voorzichtig tussen de duim en wijsvinger in de lengte van de sonde.

Mogelijke problemen en wanneer contact opnemen?

Gezwollen, rode of geïrriteerde/pijnlijke huid
Dit kan wijzen op een wondinfectie. Maak de huid een aantal malen per dag schoon met een gaasje doordrenkt in desinfectans (geen alcohol). Als er geen verbetering optreedt, raadpleeg uw behandelend arts.

Voeding lekt rond de PEG sonde
Stop met toedienen van de sondevoeding en raadpleeg uw behandelend arts.

Misselijkheid, overgeven, diarree en verstopping
Stop met toedienen van de sondevoeding en raadpleeg uw behandelend arts.

Ontstaan van wild vlees
Raadpleeg uw behandelend arts.

Veel weerstand bij inspuiten van de voeding
Controleer of uw sonde verstopt is. Geen verbetering? Raadpleeg uw behandelend arts.

Uitvallen van de sonde.
Direct contact opnemen met uw behandelend of dienstdoende arts. Een tijdelijke vervangsonde moet voorkomen dat het kanaal dichtgroeit. Dit kan zeer snel gebeuren, binnen 2 tot 4 uur.

Veel gestelde vragen
Hieronder enkele antwoorden op veel voorkomende vragen. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd uw behandelend arts raadplegen.

Hoe lang gaat de PEG-sonde mee?
De PEG-sonde wordt na 6 weken vervangen.

Mag je douchen en of in bad met een PEG sonde?
De eerste 3 dagen kunt u niet in bad omdat de wond nog niet geheeld is. Daarna is het geen enkel probleem, mits de PEG sonde goed is afgesloten en de voedingsklem dicht zit. Fistelgebied wel goed afdrogen. Douchen mag wel.
 
Mag je zwemmen?
De eerste 3 dagen mag u niet zwemmen. Daarna mag u weer zwemmen mits het fistelgebied goed is afgedekt met een waterdichte wondfolie. Sluit bij het zwemmen, de PEG sonde goed af en zorg dat de voedingsklem dicht zit.
 
Mag je in de sauna?
Ja, maar het materiaal wordt wel erg warm. Dit kan worden voorkomen door de sonde in een washandje te verpakken.
 
Wat gebeurt er met de mond als je niet eet?
Goede gebitsreiniging blijft belangrijk. Poets 2x per dag uw tanden om tandplak te voorkomen. Een droge mond kan – mits toegestaan – worden voorkomen door te drinken of te spoelen. Bescherm uw lippen en de huid er omheen met een crème voor de lippen.

Kan ik mijn dagelijkse activiteiten hervatten?
Ja, normale dagelijkse activiteiten staan de PEG sonde niet in de weg.

PEG sonde elke dag schoonmaken?
Spoel de PEG sonde minimaal 3 keer per dag door met 50 ml water.

Vragen?
Hebt u nog vragen over de PEG sonde of klachten? Aarzel niet om contact op te nemen met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, tel.: (0570) 53 51 05. Dit nummer kunt u ook bellen als u verhinderd bent voor een afspraak. Buiten kantooruren kunt u in dringende gevallen contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Context menu