Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Oorcorrectie

Oorcorrectie

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een oorcorrectie. Voor deze operatie verblijft u 1 dag in het ziekenhuis. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operatie.

Wanneer een oorcorrectie?
Er zijn verschillende afwijkingen van de uitwendige oorschelp waarvan de afstaande oorschelp of flapoor de bekendste is. Daarom zijn er evenzoveel operatietechnieken die in de wijze van uitvoering overeenkomen. De correctie kan al plaatsvinden bij kinderen vanaf 4 jaar. De operatie kan plaatsvinden als het kraakbeen stevig genoeg is en het kind gemotiveerd is.

Voorbereiding

 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
 • Voor de operatie wordt u onderzocht door de anesthesioloog. Dit heet de “pre-operatieve” screening. Tijdens het pre-operatieve spreekuur zal de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog de verdoving met u doorspreken en zonodig aanvullend onderzoek verrichten. 
 • De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie. Meestal wordt de operatie vergoed.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
 • Zorg dat u 2 haarbanden aanschaft voor de operatie die niet te strak zitten maar wel breder dan de oren.
 • Op de dag vóór de operatie belt een verpleegkundige u om te melden waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap op uw antwoordapparaat, luister die dan helemaal af.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (’s nachts) niets meer mag eten, drinken en roken. U krijgt eventueel een tabletje ter voorbereiding op narcose.
 • Door de narcose is het onverantwoord dat u zelf weer naar huis rijdt. Regel daarom vervoer voor de thuisreis. De volgende dag mag u weer zelf autorijden.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas.
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek. 
 • Een haarband voor na de operatie.

Laat waardevolle spullen thuis.
 
Waar moet u zijn?

U komt op afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. De operatie vindt meestal plaats op de Dagbehandeling.

De operatie
De operatie gebeurt over het algemeen onder plaatselijke verdoving en bij kinderen onder de 14 jaar bij voorkeur onder narcose. Via een sneetje in de huid aan de achterzijde van het oor brengt de chirurg het kraakbeen in de gewenste vorm en de oorschelp in de juiste stand. De huid wordt vervolgens met een oplosbare hechting gesloten. Vervolgens krijgt u een hoofdverband om of de door u meegebrachte haarband waaronder de verbandgazen op hun plaats blijven. De operatie duurt 45 tot 60 minuten.

Na de operatie
Voor een goed herstel en resultaat van de operatie doet u er goed aan onderstaande leefregels op te volgen:

 • Als u onder narcose wordt geholpen slaapt u na de operatie uit op de afdeling. Regel dan vooraf vervoer naar huis. Hebt u plaatselijke verdoving gehad dan mag u direct weer naar huis. U mag ook weer autorijden.
 • Na 5 á 7 dagen komt u voor controle op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.
 • Hebt u een hoofdverband gekregen, dan dient u dat te laten zitten tot uw eerste poliklinische controle.
 • Hebt u een haarband gekregen, dan draagt u die de eerste 2 dagen om de gazen op hun plaats te houden. Hierna mag u uw haren wassen.
 • Tot 3 weken na de operatie draagt u de haarband nog ’s nachts om omklappen van de oorschelpen tijdens het slapen te voorkomen.
 • Behalve de eerste paar dagen zal u nauwelijks last van de operatie ondervinden. Vaak zijn de oren gedurende 3 weken gezwollen en voelen “doof” aan. Dit zijn normale verschijnselen die vanzelf weer verdwijnen.
 • Voor kinderen geldt dat zij beter de eerste 4 weken beter niet kunnen sporten, dus ook niet aan gymnastiek meedoen.

Complicaties
Bij iedere operatieve operatie is er kans gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Complicaties zijn zeldzaam. Soms kan het voorkomen dat het oor na enige tijd terugklapt en weer gaat afstaan. Dit wordt veroorzaakt doordat het elastisch kraakbeen is teruggeklapt. Een nieuwe operatie is dan nodig om het kraakbeen in de juiste stand vast te zetten. Doorgaans is dit voldoende om een goed en blijvend resultaat te bereiken.

Resultaat
Na 9 tot 12 maanden is het eindresultaat bereikt.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu