Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Ooglidcorrectie - Plastische chirurgie

Ooglidcorrectie - Plastische chirurgie

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een poliklinisch ooglidcorrectie. Dit gebeurt in overleg met uw behandelend arts. Voor deze kleine operatie hoeft u niet te worden opgenomen. Na deze ingreep mag u direct weer naar huis.

Wanneer een ooglidcorrectie?
Overhangende oogleden, oogwallen, rimpelvorming rondom de ogen en afhangende wenkbrauwen zijn vaak de eerste opvallende tekenen van het verouderingsproces van de huid in het gelaat. De operatieve behandeling is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat.

Voorbereiding

  • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
  • Regel vervoer voor de thuisreis. Houd er rekening mee dat u zich niet prettig kunt voelen na de operatie. Iedereen reageert anders op de operatie.
  • De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie. Soms wordt de operatie vergoed.
  • Meld op de polikliniek het gebruik van bloedverdunnende medicijnen en  eventuele overgevoeligheden  voor jodium en/of pleisters aan de arts of verpleegkundige.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Sieraden en piercings mag u niet dragen tijdens de operatie. Wij vragen u deze allemaal af te doen. Dit in verband met het dichtschroeien van de bloedvaatjes ter plaatse.
  • Zorg ervoor dat u 2 koelbrillen thuis klaar heeft liggen.
  • Bent u een vrouw en wordt u aan uw gezicht geholpen? Dan verzoeken wij u geen make-up op te doen.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Heeft u nog geen patiëntenpas of moet die worden gewijzigd, meldt u zich dan bij de receptie bij de hoofdingang.

Waar moet u zijn?
U meldt zich op de afgesproken dag en tijd bij de balie die met u is afgesproken. Dit is op de Dagbehandeling (route 150) of de polikliniek Plastische chirurgie (route 75).

Operatie
In de operatiekamer gaat u op de operatietafel liggen. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd . Hierna komt er een steriele doek over. De arts verdooft u plaatselijk door middel van een injectie. De verdoving werkt vrijwel direct. Overtollige huid en vetweefsel worden weggenomen via een snee in de natuurlijke oogplooi, met een kleine uitloper naar de ooghoek. De arts  sluit de wond  met een hechting, daarna worden er nog enkele hechtpleisters ter versteviging opgeplakt. De verpleegkundige zal u begeleiden naar een andere ruimte waar u ongeveer nog 1 uur zal blijven liggen ter observatie en krijgt u de nodige informatie.

Duur
De operatie duurt in de regel 45 minuten.

Na de operatie
Na de ingreep kunnen de oogleden wat zwellen. Na 1 week worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee. Na ongeveer 2 weken zijn de zwellingen en de bloeduitstortingen verdwenen. Hierna mag u eventueel weer make-up gaan gebruiken. U kunt uw contactlenzen weer indoen na overleg met uw chirurg. Dit kan vaak na 3 tot 7 dagen. Zorg ervoor dat u bij het wassen en douchen de oogleden droog houdt. Wees de eerste weken voorzichtig met bukken, sjouwen en tillen. Dit kan bloedingen of stuwing veroorzaken. Als de verdoving is uitgewerkt kan het geopereerde gebied gevoelig zijn. U kunt dan bijvoorbeeld paracetamol 500 mg. Gebruiken, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten.

Complicaties
De kans op infectie en bloedingen bij ooglidcorrecties is erg klein. Wel kan wat zwellingen en een bloeduitstortingen ontstaan. Deze kunnen vervelend zijn, maar zijn van tijdelijke aard. Soms hebben patiënten na de operatie enkele weken last van tranende, branderige of juist droge ogen. Ook dit is van tijdelijke aard. Soms vinden patiënten dat er niet genoeg huid is verwijderd. Echter, als er teveel huid wordt weggehaald om een strak en glad resultaat te krijgen, kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit of dat het onderste ooglid van het oog gaat afstaan. Het ooglid kan soms ook tijdelijk wat afstaan doordat het littekentje nog hard en dus nog niet genezen is. Over het algemeen herstelt dit zich vrij snel.
 
Resultaat
Na 6 tot 9 maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit kan per persoon verschillen. Bij een correctie van de wenkbrauwen kan het voorhoofd ‘doof’ aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt meestal na ongeveer 3 maanden.
 
Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd, bel dan tijdig naar het secretariaat van de plastische chirurgie om dit door te geven. Iemand anders kan dan in uw plaats worden opgeroepen
Hebt u nog vragen? Stel deze dan tijdens het volgende bezoek of bel naar de Plastische chirurgie, maandag tot vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu