Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Nervus ulnaris beklemming (“telefoonbotje”)

Nervus ulnaris beklemming ('telefoonbotje')

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor het vrij leggen van een beklemde zenuw in uw elleboog. Dit gebeurt in overleg met uw behandelend arts. Hier leest u meer over de operatie.

Wat is een nervus ulnaris beklemming (cubitale tunnel syndroom)?
In de arm lopen drie grote zenuwen. Eén daarvan, is de nervus ulnaris. Dit is de zenuw die van de elleboog naar de hand loopt. Bij een cubitale tunnel syndroom zit de elleboogzenuw (nervus ulnaris) beklemt in de cubitale tunnel, een ruimte in de elleboog waar deze zenuw doorheen loopt. Door veel beweging van de elleboog, drukken op of stoten van het ’telefoonbotje’ kan deze zenuw geïrriteerd raken. Dit geeft pijn en prikkelingen in de hand. Soms kan er zelfs krachtverlies ontstaan. Wanneer de klachten niet door rust of medicijnen verdwijnen, kan het nodig zijn de tunnel waar de zenuw doorloopt te openen zodat deze zenuw meer ruimte krijgt. Als alternatief kan de zenuw uit de tunnel worden gehaald en wordt deze verlegd naar een plek met meer ruimte in de elleboog. Het vrij leggen van de zenuw heet een 'decompressie'. Het omleggen van de zenuw heet een 'transpositie'.

Wat zijn de klachten?
Deze klachten kunnen optreden door irritatie van de zenuw:

 • Uitstralend gevoel naar de hand of pink, soms met prikkelingen en pijn.
 • Een doof gevoel in een aantal vingers.
 • Krachtsverlies van de hand en of vingers.

Door deze klachten kan de diagnose vaak al genoemd worden. Om zeker te zijn of er sprake is van irritatie van de nervus ulnaris is er soms aanvullend onderzoek nodig. Dit onderzoek bestaat uit een EMG (elektromyografie). Dit is een zenuw- geleidingsonderzoek ter bepaling van de mate van beklemming van de zenuw.

Voorbereiding in geval van een operatie

 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
 • Voor de operatie wordt u onderzocht door de anesthesioloog. Dit heet de 'preoperatieve screening'. Tijdens het preoperatieve spreekuur zal de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog de verdoving met u doorspreken en zo nodig aanvullend onderzoek verrichten.
 • U mag geen sieraden, of piercings dragen tijdens de operatie.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn: wat dat voor u precies inhoud hoort u bij  de 'preoperatieve screening'.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee en laat waardevolle spullen thuis.
 
Waar moet u zijn?
Op de dag van de operatie komt u op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen.

Operatie
De operatie vindt plaats op de operatiekamer. De operatie kan plaatsvinden door algehele narcose of via een regionaal verdoving van de arm. Dit wordt met u besproken door de chirurg en definitief afgesproken door de anesthesioloog. De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dat wil zeggen dat u een band om u arm krijgt die opgepompt wordt waardoor het gebied tijdelijk 'bloedleeg' is. Zo’n bloedleegte band geeft een strak gevoel om de arm. Aan het eind van de operatie wordt de band weer verwijderd, zodat het bloed weer kan doorstromen. De bedoeling van de operatie is om de beklemming van de zenuw weg te nemen waardoor de zenuw de kans krijgt zich te herstellen en de klachten (langzaam) verdwijnen. Een garantie op herstel van de zenuw is er helaas niet.

Duur
De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Na een aantal uren kunt u weer naar huis.

Na de operatie

 • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied pijnlijk zijn. U kunt dan bijvoorbeeld Paracetamol 500 mg. gebruiken, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten.
 • Na de operatie zal uw arm en hand gedurende enige tijd zwaar en gevoelloos zijn. Het kan lang duren voordat het gevoel terugkeert. De wond heeft rust nodig om te genezen. Vermijd bewegingen die druk of kracht op de wond uitoefenen. U mag wel uw vingers weer bewegen.
 • Na de operatie aan de elleboog dient u deze rustig te houden om zwelling en pijn te voorkomen. Draag de eerste dagen overdag uw arm in een draagdoek (mitella) of een sling. In bed kunt u een extra kussen gebruiken onder de arm.
 • U mag de eerste 2 weken uw elleboog niet volledig buigen of strekken.
 • Na 5 dagen mag u zelf het verband verwijderen. Schrik niet van een eventuele verkleuring door bloeduitstorting. Deze trekt uiteindelijk vanzelf weg.
 • Na 14 dagen komt u op een poliafspraak bij de verpleegkundige voor wondcontrole en verwijderen van eventuele hechtingen.
 • Het herstel van de zenuw duurt meestal enkele maanden.

Controle
Na 2 á 3 maanden komt u voor controle terug bij uw behandelend arts.

Mogelijke complicaties
De kans op infectie en bloedingen zijn erg klein. Wordt het verband doordrenkt met bloed neem dan contact op met de polikliniek.

Vragen?
Heeft u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Dit kan tijdens het eventueel volgende polikliniekbezoek of bel naar de Plastische chirurgie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu