Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Medicijnen toedienen in het gewricht (marcaïnisatie)

Medicijnen toedienen in het gewricht (marcaïnisatie)

Binnenkort komt u naar de afdeling Radiologie van het Deventer Ziekenhuis voor het toedienen van medicijnen in een gewricht (bijvoorbeeld uw heup). Hier leest u meer over de gang van zaken rond dit onderzoek.

Wat is marcaïnisatie / toedienen van medicijnen in het gewricht?
Dit is een onderzoek / behandeling waarbij u een injectie met verdovende vloeistof (lidocaïne) in het gewricht krijgt. U kunt het dus ook gewrichtsverdoving noemen en het werkt dus pijnbestrijdend.
 
Soms wordt er ook een ontstekingsremmer (Kenacort) ingespoten. Deze behandeling is bedoeld om te onderzoeken of de pijnklachten na de injectie minder worden of verdwijnen. Hierdoor wordt het mogelijk om een pijnlijke aandoening van het gewricht te onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van dit gewricht tot soortgelijke klachten kunnen leiden.
 
Ook wordt soms Fermathron (hyaluronzuur) geinjecteerd. Dit hyaluronzuur fungeert in het gewricht als een schokdemper en smeermiddel. Het hyaluronzuur is een natuurlijk product dat in hoge concentraties aanwezig is in het normale gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof. Bij gewrichten die door slijtage aangedaan zijn schiet ons eigen hyaluronzuur vaak tekort. Aanvulling met een hoeveelheid extra smeermiddel kan dan nuttig zijn (werkt pijnbestrijdend).

Meenemen

  • Uw patiëntenpas.
  • Actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Verkrijgbaar bij uw dienstdoende apotheek.
  • Het kan voorkomen dat uw behandelend specialist Fermathron voorschrijft. Neem deze mee naar het onderzoek zodat de radioloog deze op verzoek van de specialist kan inspuiten.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór het onderzoek bij de balie van de afdeling Radiologie, route 45.

Voorbereiding

  • Als u bloedverdunners gebruikt, moet u deze vóór de ingreep tijdelijk stoppen. Doe dit nooit op eigen initiatief, overleg altijd met de specialist die de bloedverdunners heeft voorgeschreven of met uw behandelend specialist.
  • Als u weet dat u overgevoelig bent voor jodium en/of contrastvloeistof moet u dit melden aan de radioloog die het onderzoek uitvoert.
  • Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend specialist wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.
  • U bent niet in staat om zelf naar huis te rijden of te fietsen na het onderzoek. Regel daarom van te voren vervoer naar huis.
  • Als u andere medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals gebruikelijk. Verder is geen speciale voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten en drinken.

Voor de behandeling
De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte, brengt u naar de kleedkamer en zegt wat u aan kunt houden voor dit onderzoek.
 
De behandeling
In de röntgenkamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant desinfecteert het gebied met jodium en legt er een steriele doek over. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De arts prikt de injectienaald in het gewricht en gebruikt hiervoor het röntgenapparaat om de naald goed te kunnen volgen. Door contrastvloeistof in te spuiten kan de arts zien of de naald op de goede plek zit. Als de naald goed zit, spuit de arts de lidocaïne in het gewricht en de eventuele voorgeschreven medicatie. Het inspuiten van de vloeistof kan een drukkend en een pijnlijk gevoel geven. Tijdens het inspuiten worden er röntgenfoto’s gemaakt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek
De verdoving houdt ongeveer 2  tot 4 uren aan. Na het onderzoek kan er een kortdurende krachtsvermindering optreden. Daarnaast kan het gewricht 2 of 3 dagen iets stijf en pijnlijk aanvoelen. Er komen zelden bijwerkingen voor. Na een paar dagen gaan de medicijnen werken. De werking van deze medicijnen houden enkele dagen tot weken aan.

Pijnscore
Het is van grote waarde om een pijnscorelijst bij te houden. Wilt u voor uzelf opschrijven of/en hoeveel pijn u ervaart? Of de pijn afneem, hetzelfde blijft of juist toeneemt? Deze pijnscores dient u te noteren één uur, één dag, één week en één maand ná de behandeling. Gebruik hiervoor onderstaande pijnscorelijst en neem deze mee bij het eerst volgende poliklinische bezoek bij de orthopedisch chirurg.

Pijnscorelijst

 
Pijn ervaring
neemt af/ neemt toe/ blijft hetzelfde
Omstandigheden
rust/actie
1 uur na de behandeling
 
 
1 dag na de behandeling
 
 
1 week na de behandeling
 
 
1 maand na de behandeling
 
 

 

Controle
De afspraak voor de nacontrole maakt u bij de secretaresse van uw behandelend specialist. Dit is meestal na 6 weken. U kunt dan met uw behandelend specialist bespreken hoe de injectie heeft gewerkt aan de hand van de pijnscorelijst.

Wanneer contact opnemen?
Als u in de avond of de nacht na het onderzoek een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie, tel.: (0570) 53 51 55. ’s Avonds en in het weekend kunt u de Spoedeisende Hulp bellen, tel.: (0570) 53 00 00. Geef aan dat u een marcaïnisatie van de heup heeft gehad.

  • Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
  • Stekende kloppende pijn die anders is dan u gewend bent.

Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen van de folder nog vragen bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten zodat een andere patiënt in uw plaats kan worden geholpen.

Context menu