Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Huidflapjes bij de anus verwijderen (marisken)

Huidflapjes bij de anus verwijderen (marisken)

Wat zijn huidflapjes bij de anus?
Huidflapjes bij de anus, ook wel marisken of skin tags genoemd, zijn uitgerekte huidplooien die vaak ontstaan nadat u aambeien heeft gehad. Ze zijn volkomen onschuldig, bloeden niet en doen geen pijn. De huidflapjes zorgen er wel voor dat u uw anus wat moeilijker schoon kunt te houden. Er kunnen daardoor restjes ontlasting tussen de plooien blijven zitten met irritatie of jeuk als gevolg. Dat kan een reden zijn om de huidflapjes weg te laten halen.

Voorgestelde behandeling
Uw specialist heeft voorgesteld om de huidflapjes (marisken) met een operatie te verwijderen. Ze worden met een elektrisch instrument verwijderd.

Risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij deze operatie is de kans op complicaties aanwezig. Er kan een bloeduitstorting of wondinfectie ontstaan. 
 
Preoperatieve screening
Vóór de operatie onderzoekt de anesthesioloog u. Dat is een medisch specialist, die verantwoordelijk is voor de anesthesie (narcose en/of verdoving ) tijdens de operatie en de pijnbestrijding erna. De anesthesioloog en zijn of haar anesthesiemedewerker spreken de anesthesie met u door en verrichten zo nodig aanvullend onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog welke medicijnen u mag blijven gebruiken en met welke u moet stoppen. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek een actuele medicijnlijst bij zich hebt. Voor alle operaties waarbij anesthesie gegeven wordt, moet u nuchter zijn. Dat houdt in dat u een bepaalde periode voor de operatie niet meer eet en drinkt. De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken.

Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis?

  • Uw patiëntenpas.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. U kunt dit krijgen bij uw eigen apotheek. Houd dit overzicht bij u omdat hier in het ziekenhuis meerdere keren om gevraagd wordt.
  • Toiletartikelen, ochtendjas, pantoffels en pyjama.
    Waardevolle spullen en sieraden kunt u beter thuislaten.

Melden
U komt op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de Dagbehandeling (route 150). De verpleegkundige belt u op de middag voor operatie. Ontvangt u de boodschap op uw antwoordapparaat, luister die dan helemaal af.

Voor de operatie
Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer.

Hoe verloopt de operatie?
U komt te liggen op een operatietafel. De anesthesioloog dient verdoving toe, zoals besproken tijdens de preoperatieve screening. De operatieassistent legt uw benen in beensteunen. De specialist haalt met een elektrische instrument de huidflapjes zorgvuldig weg. Om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden, laat hij de wondjes open.

Tijdsduur
De operatie duurt ongeveer 20 minuten.

Na de operatie
Na de operatie ligt u een tijdje op de uitslaapkamer waar gespecialiseerde verpleegkundigen u in de gaten houden. U kunt weer terug naar de afdeling als alle controles goed zijn. U heeft een infuus, dat verwijderd wordt als het goed genoeg met u gaat en u weer zelf eet en drinkt. U krijgt pijnstillende medicatie zoals afgesproken.

Naar huis
Wellicht kunt u nog dezelfde dag naar huis.

Leefregels
De wonden genezen meestal probleemloos. De week tot 2 weken na de ingreep is het gebied gevoelig en vaak ook gezwollen. Houdt de wondjes schoon door 2 maal per dag en na ontlasting te spoelen en voorzichtig droog te deppen. De toiletgang kan gevoelig zijn. Zorgt u er daarom voor dat de ontlasting makkelijk komt door veel te drinken, vezelrijke voeding te gebruiken en indien voorgeschreven de poeders volgens recept. Het totale genezingsproces kan 4 weken duren. Zie ook de folder 'Adviezen voor een goede stoelgang' op www.dz.nl.

Controle op de polikliniek
U krijgt een afspraak mee voor het proctologie spreekuur op de polikliniek Heelkunde.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt in de periode voor uw eerste controle op de polikliniek, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

  • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
  • roodheid en/of zwelling van het operatiegebied;
  • nabloeding;
  • toename van pijn;
  • als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist of uw huisarts. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Meer info?
Kijk op www.dz.nl/proctologie

Context menu