Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Mallet finger

Mallet finger

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor het behandelen van een mallet finger. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de behandeling.

Wat is een mallet finger?
Een mallet finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot, bijvoorbeeld bij het opmaken van een bed. Of wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger terecht komt. Door dit ongeluk scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje. Dit kan ook gepaard gaan met het losscheuren van een kleiner of groter botstukje van dit kootje. In beide gevallen is het gevolg hetzelfde:het eindkootje van de vinger gaat hangen en kan niet meer gestrekt worden. De vinger lijkt dan op een hamertje; de Engelse benaming hiervoor is een mallet.

Verschijnselen
In het begin is de vinger pijnlijk en gezwollen rondom het eindgewrichtje. Het eindkootje van de vinger staat gebogen en kan niet meer actief worden gestrekt. Met behulp van de andere hand is dit wel mogelijk.

Behandeling
Deze aandoening kan in principe goed worden behandeld met een spalkje (mallet spalk). Deze spalk zorgt ervoor dat het eindgewricht in een overstrekte stand staat. Op deze manier kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien.

Vergoeding van de behandeling
Voor de nabehandeling van uw mallet finger wordt u door een handtherapeut begeleid. Handtherapie wordt verricht door een fysiotherapeut of ergotherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid. Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt hangt af van uw zorgverzekeraar. Raadpleeg eerst uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Voorbereiding
Voor deze behandeling is geen voorbereiding thuis nodig.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek. Laat waardevolle spullen thuis
 
Melden
U komt op de dag en tijdstip dat met u is afgesproken naar de polikliniek Plastische hirurgie, route 75.

Behandeling

U krijgt een spalkje om uw vinger, waarmee de vinger in strekstand wordt gehouden. Deze wordt door de handtherapeut voor u aangemeten. Deze spalk moet gedurende 6 tot 8 weken blijven zitten, waarbij het topje niet gebogen mag worden. De handtherapuet zal de revalidatie verder begeleiden.

Verzorging spalk
Schoonmaken van de vinger moet heel voorzichtig gedaan worden zonder dat de vinger buigt. Uw begeleidend handtherapeut zal u uitleggen hoe u dit op een veilige manier kunt doen. Het 2e gewricht mag wel buigen als u de spalk om hebt.

Nacontrole
Na 8 weken neemt de handtherapeut een afbouwschema met u door. Daarna komt u pas weer voor controle bij uw behandeld specialist.

Resultaat
Helaas is er geen garantie dat de behandeling zal slagen. Soms kan het voorkomen dat het topje tijdens de oefenperiode toch weer gaat hangen. Het is dan noodzakelijk om, in overleg met uw handtherapeut, de vinger gedurende 1-2 weken weer continu te ondersteunen met uw spalkje. Mocht ook na deze poging de therapie toch niet succesvol zijn, dan kan de arts in overleg met u toch voor een operatie kiezen. Het gescheurde strekpeesje kan dan opnieuw worden vastgehecht. Na deze operatie volgt ook weer een periode van revalidatie. Ook kan worden besloten om het eindgewrichtje vast te zetten.

Bij wie kan men terecht bij klachten?
Klachten die kunnen optreden zijn:
  • zwelling van de vinger (de vinger heeft waarschijnlijk te lang naar beneden gehangen, belangrijk is de hand hoog te houden);
     
  • tintelingen in de vinger( de spalk kan te strak zitten door toename van zwelling en door te veel activiteit, ook hierbij is het belangrijk om de hand hoog te houden);
     
  • te ruime spalk (door afname van zwelling kan er ruimte ontstaan het is belangrijk dat u contact opneemt met de Hand Diagnostisch Centrum zodat er een nieuwe, goed zittende spalk aangemeten kan worden).
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Dit kan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek van de Plastische Chirurgie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, tel.:(0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu