Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Longklachten - poliklinische longrevalidatie

Longklachten - poliklinische longrevalidatie

Een longaandoening is soms moeilijk te accepteren. U bent sneller moe, kortademig en kunt soms niet meer doen wat u wilt. Om beter met uw longaandoening en uw kortademigheid om te gaan, en om uw conditie te verbeteren is het longrevalidatieprogramma opgezet. Lees hier wat het is en hoe u hiervoor in aanmerking komt.

Waarom een longrevalidatieprogramma?

  • U krijgt meer kennis en inzicht in uw longaandoening.
  • U leert beter ademhalen.
  • U leert uw grenzen te herkennen.
  • U krijgt een betere lichamelijke conditie en spierkracht.
  • U leert om te gaan met energieverdeling en luisteren naar uw lichaam.
  • U weet wat energie en eiwitrijke voeding voor u kunnen betekenen.
  • U leert omgaan met uw beperkingen.
  • U leert hoe u om kan gaan met een slechte dag.
  • U herkent signalen van een longaanval en u weet wat te doen.
  • U krijgt oplossingen voor praktische problemen thuis, op het werk of in uw omgeving.

Longrevalidatieteam
Het longrevalidatieteam begeleidt en ondersteunt u tijdens uw longrevalidatie.

Fysiotherapeut
Samen met de fysiotherapeut verbetert u uw conditie en spierkracht. U leert om te gaan met kortademigheidsklachten.
U gaat samen kijken naar een betere energieverdeling over de dag en leert ophoesttechnieken om dagelijks slijm in uw longen los te maken en goed op te hoesten. Het zijn dus niet uw longen die beter worden, maar u leert samen met de fysiotherapeut zo goed mogelijk met uw longklachten om te gaan, zodat u weer vertrouwen krijgt en weet waar uw grenzen liggen.

Diëtiste
Geen zin in eten vanwege benauwdheid of vermoeidheid, komt vaak voor bij longpatiënten. Als u gewicht verliest nemen vaak de spiermassa en conditie af. Overgewicht kan juist zorgen voor het verergeren van kortademingsklachten. De diëtist besteedt tijdens het revalidatieprogramma aandacht aan energie- en eiwitrijke voeding en een gezond lichaamsgewicht. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren. Daarom is de behandeling gericht op het verhogen van het eiwit- en energiegehalte van de voeding. In een persoonlijk gesprek wordt de dagelijkse voeding besproken en ontvangt u advies op maat.
Om vermeerdering van spieropbouw te bevorderen, is het belangrijk om na het trainen bij de fysiotherapie (binnen 2 uur) een eiwitrijk product te nemen. Dat kan een boterham met kaas/ei/vleeswaren zijn met een beker (karne)melk, een schaaltje (vruchten)kwark of een handje pinda’s/noten.

Longconsulent
De longconsulent is en blijft voor u het vaste aanspreekpunt. De longconsulent begeleidt u in alles wat u tegenkomt bij uw longaandoening. U kunt bespreken waar u en uw partner tegenaan lopen in het dagelijkse leven, zodat de longconsulent samen met u kan zoeken naar de oplossingen voor uw vragen. Dit is belangrijk om het revalidatietraject succesvol te laten verlopen.

Longarts
De longarts blijft, tijdens de longrevalidatie, uw behandelend arts. Elke twee weken bespreekt het longrevalidatieteam uw voortgang en uw persoonlijke behandelplan met de longarts. Daarnaast komt één van de longartsen één keer per maand bij u kijken, op een trainingsdag, om te vragen hoe het met u gaat en om uw vragen te beantwoorden.

Overige zorgverleners
Mocht tijdens uw revalidatie blijken dat u ondersteuning van een ergotherapeut, psycholoog of maatschappelijk werker zou kunnen gebruiken dan kan u hiervoor worden doorverwezen.

Hoe komt u in aanmerking?
De fysiotherapeut bespreekt tijdens een intake gesprek uw hulpvraag en wat u graag wilt bereiken met de revalidatie. Daarna kijkt de fysiotherapeut samen met u of de longrevalidatie hiér geschikt voor u is, of dat een behandeling elders beter past bij uw situatie.

Trainingsdagen longrevalidatie
Het longrevalidatieprogramma duurt tien weken. U komt drie keer per week naar het ziekenhuis voor een training op de volgende dagen:
maandag 13.00 - 14.15 uur
woensdag 13.00 - 14.15 uur
vrijdag 13.00 - 14.15 uur

Daarnaast krijgt u afspraken bij de diëtiste en zullen uw huidige afspraken bij de longconsulent en de longarts blijven bestaan. Gedurende deze tien weken zal er twee keer op de maandag tijdens het trainingsmoment een informatiebijeenkomst worden gehouden. U leert dan meer over wat uw longziekte met uw lichaam doet en hoe u hier beter mee om kunt gaan. U krijgt tips om aanpassingen te doen, waardoor u weer dingen kunt doen die u belangrijk vindt. Er is gelegenheid om vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen.

Vergoeding
Het longrevalidatieprogramma wordt vergoed vanuit uw basis zorgverzekering. Indien u nog een eigen risico heeft wordt deze gebruikt.

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met één van de zorgverleners of mail naar copd2@dz.nl.

​De fysiotherapeut: ​Route 5   Tel. 0570-535035  ​
​De diëtist: ​Route 5   ​Tel. 0570-535035
​De longpoli (longconsulent, longarts):   ​Route 83  ​Tel. 0570-535100
 
Meer informatie
Wilt u meer informatie over uw longziekte? Op www.longfonds.nl is veel informatie te vinden.

 

Context menu