Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Lipofilling

Lipofilling

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor Lipofilling. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operatie.

Wat is Lipofilling?
Met Lipofilling wordt vet uit het lichaam - meestal rond de navel - buik en heupen gebruikt om rimpels, plooien en deuken elders in het lichaam op te vullen.
Sommige mensen hebben een diepe rimpel op hun voorhoofd of neusbrug. Anderen hebben aan weerszijden van hun neus een plooi die tot aan de mond of kin loopt. Deze rimpels en plooien zijn soms met eigen vetweefsel op te vullen. Het opvullen van wallen en lippen door middel van een lipofilling kan zeer mooie resultaten geven. Deuken op willekeurige plekken op het lichaam kunnen op deze manier eveneens worden opgevuld, zoals na een ongeval.
Per persoon wordt bekeken waar vetverwijdering (door liposuctie) en vet-en volume opbouw (lipofilling) zal worden verricht. Per individueel geval wordt bekeken welke combinatie de meest succesvolle verbetering zal geven met de minste risico’s.
U kunt er vanuit gaan dat een groot deel van het ingespoten vet in de behandelde gebied blijft. Wel is het soms nodig de behandeling te herhalen, als een klein deel van het ingespoten vetweefsel wordt afgebroken.

Wanneer is een lipofilling niet mogelijk?
Bij de volgende ziektes mag de behandeling niet ondergaan worden:

 • Bloedstollingstoornissen
 • Infecties rond het te behandelen gebied

Voorbereiding

 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. Dit kan onder narcose zijn of via een ruggenprik. U krijgt eventueel een tabletje ter voorbereiding.
 • De behandeling wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. De chirurg kan op uw verzoek voor uw specifieke situatie een machtiging aanvragen.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters. 
 • Op de dag vóór de operatie belt een verpleegkundige u om te melden waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvang u de boodschap op uw antwoordapparaat, luister deze dan helemaal af.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (’s nachts) niets meer mag eten, drinken en roken.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan bij de receptie hoofdingang. 

Waar moet u zijn?
U komt op afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. De operatie vindt meestal plaats op de Dagbehandeling.
 
De operatie
Met dunne buisjes of zuigcanules wordt met een lage zuigdruk wat vet weggezogen. Dit gebeurt meestal rond de navel, buik of heupen. De vetcellen worden gezuiverd en gecentrifugeerd en vervolgens ingebracht op de plaats van de gewenste correctie. De behandeling gebeurt onder lokale verdoving en neemt ongeveer een uur in beslag. Het effect van lipofilling is direct na de ingreep zichtbaar.

Na de operatie

 • 2 dagen na de operatie mag u weer douchen.
 • Vlak na de operatie zijn de behandelde gebieden nog wat blauw verkleurd en gezwollen. Na 1 á 2 weken verdwijnt dit vanzelf.
 • Na 2 weken komt u voor controle en eventueel voor het verwijderen van de hechtingen naar de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.
 • Na 3 weken kunt u uw gewone werkzaamheden weer hervatten.
 • U mag 3 weken geen gebruik maken van de sauna of sporten.
 • Vermijd de komende 2 weken druk op de plekken waar de lipofilling heeft plaats gevonden.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu