Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Lichttherapie UV-B TL-01

Lichttherapie UV-B TL-01

Wat is lichttherapie?
Lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Lichttherapie heeft niets te maken met bestraling (radiotherapie). Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het ultraviolet (UV) licht. Dit UV-licht is weer onderverdeeld in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C licht. Voor uw huidaandoening is UV-B licht de beste therapie. Tijdens de behandeling is altijd de assistente van de lichttherapie aanwezig.

Verhindering
De behandeling verloopt volgens een strikt tijdschema en bestaat uit een aantal behandelingen. Het is belangrijk dat u die zo weinig mogelijk onderbreekt. Het resultaat van de therapie vermindert anders aanzienlijk. Bent u verhinderd, bel dan tijdig om dit door te geven. Iemand anders kan dan in uw plaats worden behandeld. Het telefoonnummer staat aan het einde van deze folder.

Waar moet u zijn?
Op de dag van de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling lichttherapie van de polikliniek Dermatologie.

Voorbereiding op de behandeling
  • Voordat behandeling met UV-B licht plaatsvindt, krijgt u een lichttest om de gevoeligheid van de huid voor UV-B te bepalen. Ongeveer 24 uur na deze test is de maximale roodheid van de huid bereikt. Op dat moment beoordeelt de assistente de gevoeligheid. Dezelfde dag begint de UV-behandeling.
  • Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld Antibiotica), meld dit vóór de behandeling aan uw arts.
Behandeling met UV-B licht
UV-B licht veroorzaakt gemakkelijk zonnebrand. Daarom duren de eerste behandelingen korter dan de daarop volgende. Soms vindt de behandeling plaats in combinatie met medicijnen. Mocht dat bij u het geval zijn, dan geeft uw huidarts u hier meer informatie over. Om uw gezicht af te dekken is een helm aanwezig. Smeer schilferende plekken in met een vette crème. Gebruik alleen crèmes die de huidarts voorschrijft. U krijgt een recept mee. Smeer u minimaal 3 uur voordat u naar de lichttherapie gaat, niet in.
[page-break]Bij de man is de huid van de geslachtsdelen gevoelig voor langdurige blootstelling aan UV-B licht. Draag ter bescherming bij belichting in dat gebied een zo klein mogelijke slip (bijvoorbeeld een tangaslip). Bij voorkeur elke keer dezelfde soort slip, zodat steeds dezelfde delen van de huid bedekt zijn.
De assistente van de lichttherapie geeft u een speciale UV-bril om tijdens de behandeling te dragen. Deze bril beschermt uw ogen. Om uw gezicht te beschermen tegen UV-straling, moet u in de cabine een helm dragen of zonnebrandcreme smeren (factor 15 of hoger). Dit in overleg met de lichtassistente. De huidarts komt na 15 à 20 belichtingen kijken hoe u reageert op de behandeling. Als er op een ander moment tijdens de behandeling een verandering in uw situatie optreedt, waarschuwt de assistente de huidarts.

Voorzorgsmaatregelen
Op de dag van de belichting moet u zonlicht vermijden. Draag daarom lange mouwen, een lange broek en een hoog gesloten blouse of shirt. Uw gezicht, hals, nek en handen moet u insmeren met zonnebrandcrème (factor 15 of hoger). Op de dagen dat u niet belicht wordt, mag u niet verbranden.

Duur
In de eerste weken van de behandeling wordt u 2 à 3 keer per week belicht. Het aantal keren hangt af van de ernst van de aandoening en de mate waarin u reageert op de behandeling.

Bijwerkingen
Bij een UV-B behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden: jeuk, roodheid, huiduitslag en prikkelingen. Heeft u jeuk of is uw huid verbrand (roodheid en/of blaren), waarschuw dan de assistente. Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan ook huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dat ook mogelijk. Raadpleeg daarom uw huidarts als u ongewone plekjes op de huid ontdekt.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan uw arts of de lichtassistente. U kunt ook bellen met de afdeling lichttherapie van de polikliniek Dermatologie. Op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur, telefoon (0570) 53 50 10.

Context menu