Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Keizersnede

Keizersnede

​Bij een keizersnede komt een kindje via de buikwand ter wereld. Daarvoor is een operatie nodig die zo’n 45 minuten duurt, waarbij het het baby’tje meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie wordt geboren.

Geboorte zien
In het Deventer Ziekenhuis is een ‘natuurlijke keizersnede’ de standaard. Hoewel het geen natuurlijke manier van bevallen is, wordt het in de volksmond zo genoemd. Dat komt omdat ouders tijdens de operatie via een vensterdoek hun kindje ter wereld zien komen. Ze kunnen hun kindje zien en de eerste geluidjes horen.

Direct contact
Na controle van de artsen wordt het kindje zo snel als mogelijk op de borst van de moeder gelegd. Daardoor is meteen huid-op-huid contact mogelijk. Dat is belangrijk voor de binding tussen moeder en kind en voor het op gang komen van de borstvoeding (als de moeder daarvoor kiest).

U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van de HugMee. De HugMee is een ondersteuningsband die gebruikt wordt direct na de natuurlijke keizersnede (gentle sectio) op de OK. De HugMee is speciaal ontwikkeld voor de natuurlijke keisersnede. De HugMee maakt het mogelijk dat moeder en kind direct na de geboorte veilig en ongestoord huid-op-huid bij elkaar blijven.

Gezin bij elkaar
Terwijl moeder en partner met hun baby kennismaken, ronden de artsen de keizersnede af. Na de operatie - op de uitslaapkamer en als de ouders terugkunnen naar de Kraamafdeling - blijft de baby zoveel mogelijk bij de moeder. De ‘natuurlijke’ keizersnede blijkt voor ouders een prettige ervaring. Waar mogelijk wordt ook bij een ongeplande keizersnede deze manier van opvang aangeboden.

Wanneer
Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de operatie alleen uitgevoerd als er een goede reden voor is. Soms is al vóór de zwangerschap duidelijk dat een dergelijke ingreep nodig is, bijvoorbeeld als er complicaties zijn te verwachten. In andere gevallen blijkt tijdens de zwangerschap of pas tijdens de bevalling dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld omdat de bevalling niet vordert of omdat zuurstofgebrek van het kind dreigt.

Context menu