Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Kapsulectomie en prothesewissel

Kapsulectomie en prothesewissel

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor het verwijderen van kapsel rond uw borstprothese en het verwisselen of verwijderen van uw borstprothesen. Voor deze operatie verblijft u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operatie.

Wanneer een kapsulectomie en prothesewissel?
Het implanteren van borstprothesen is een snelle en betrouwbare methode voor het vergroten van borsten met een duurzaam resultaat. Elk lichaamsvreemd materiaal wordt door het lichaam omhuld door een dunne laag bindweefsel, kapsel genaamd. Bij sommige patiënten kan dit kapsel schrompelen waardoor er kapselschrompeling optreedt. Hierdoor kan uw borst hard worden, pijn gaan doen of van vorm veranderen. Hier is al heel wat onderzoek naar gedaan, maar de oorzaak is nog onbekend. Bij het gebruik van prothesen met een geruwd oppervlak is de kans op een schrompeling van het kapsel sterk verminderd doch nog minimaal 5% in de eerste 10 jaar na een borstvergrotende operatie. Deze ingreep wordt doorgaans door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Uw arts vraagt een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.

Voorbereiding

 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
 • Voor de operatie wordt u onderzocht door de anesthesioloog. Dit heet de “pre-operatieve” screening. Tijdens het pre-operatieve spreekuur zal de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog de verdoving met u doorspreken en zonodig aanvullend onderzoek verrichten.
 • De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
 • Denkt u eraan om eventueel huishoudelijk hulp te regelen voor de periode na de operatie.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (’s nachts) niets meer mag eten, drinken en roken.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas mee.
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Neem ook een sport-bh mee, zoals besproken met u op de polikiniek, op de dag van opname. Deze moet voldoende steun bieden.

Laat waardevolle spullen thuis
 
Waar moet u zijn?
U komt op afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. Voor deze ingreep wordt u meestal 2 tot 3 dagen opgenomen.

De operatie
De chirurg zal via de borstplooi, meestal gebruikmakend van de al aanwezige littekens, het kapsel en de prothese proberen te verwijderen. Hierna kan een nieuwe prothese, die de chirurg poliklinisch met u heeft besproken, in de wond worden ingebracht.

Soorten prothesen

 • Ronde siliconenprothese: dit is een gevulde ronde solide siliconen-gel-implantaat. De prothese is een zacht siliconenzakje, gevuld met siliconengel. Het zakje is zo sterk dat het normaal gesproken niet spontaan kapot gaat en er dus geen vrije siliconen in het lichaam komen. Dit is de meest gebruikte prothese. De prothese geeft een mooi resultaat omdat de weerstand en de veerkracht met natuurlijk borstklier- en vetweefsel overeenkomt.
 • Anatomisch gevormde prothese: dit is een borstprothese met solide siliconen-gel dat een natuurlijke borstvorm nabootst. Kenmerkend voor deze prothese is dat de snee altijd in de borstplooi ligt. Deze prothese is duurder dan de overige prothesen.

Degelijke onderzoeken geven aan dat er geen relatie bestaat tussen het hebben van siliconenprothesen en het krijgen van borstkanker of afweerziekten. Voor mensen die de voorkeur geven aan een andere prothese is er één beproefd alternatief:

 • Prothese gevuld met zoutwateroplossing: dit is een siliconenzakje, gevuld met een zoutwateroplossing die overeenkomt met de samenstelling van lichaamsvocht. Het nadeel van deze prothese is dat ze minder zacht en makkelijker vervormbaar zijn dan de siliconenprothesen, waardoor een minder natuurlijk resultaat kan ontstaan. Hierdoor zijn de prothesen van buitenaf te voelen en kunnen ze vaak plooien of ribbels veroorzaken.

Na de operatie
Doorgaans wordt een drain in de wond achtergelaten om overtollig bloed en vocht af te voeren. De eerste dagen na de operatie ervaart u een stuwinggevoel in uw borsten. Bewegen van de armen kan gevoelig zijn. Dit is een normale reactie en neemt binnen 2 weken vanzelf af. De borsten kunnen de eerste 3 weken extra gespannen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. Na verloop van enkele maanden zal de gevoeligheid en roodheid verminderen. De hechtingen worden na ongeveer 2 weken verwijderd als u voor controle op de polikliniek komt. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Leefregels
Voor een optimale genezing doet u er goed aan de volgende adviezen op te volgen:

 • u draagt de sportbeha; 6 weken lang, dag en nacht
 • u mag de dag na de operatie alweer douchen
 • geef uw borsten rust in de eerste 3 weken; vermijd zwaar tillen en ga de eerste 2 tot 3 weken niet werken
 • afhankelijk van de aard van uw werkzaamheden, kunt u na 2 tot 3 weken uw werk weer hervatten
 • belast uw borsten niet; dus niet sporten de eerste 6 weken, ook niet zwemmen
 • na 3 weken kunt u alles weer gewoon doen
 • u kunt later gewoon borstvoeding geven
 • er zijn géén risico’s met duiken, vliegen of krachtsporten
 • röntgenfoto’s maken en een echografie van de borsten ondergaan kan zonder risico
 • bescherm de littekens het eerste jaar tegen de zon of zonnebank door gebruik te maken van zonnebrandcrème met factor 20 of hoger
 • zorg dat uw zonodig huishoudelijk hulp heeft voor de eerste 3 weken na de operatie

Complicaties
Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Het opnieuw optreden van een kapselschrompeling is helaas mogelijk.

Resultaat
Na circa 12 maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit kan per persoon verschillen.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu