Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Instructies na kaak- en mondoperatie

Instructies na kaak- en mondoperatie

Zojuist heeft de kaakchirurg bij u een operatieve ingreep in de mondholte uitgevoerd. Na afloop van de behandeling heeft u al uitleg gekregen van de arts en/of de assistente. Hier leest u wat de meest voorkomende reacties zijn op de behandeling, hoe u de klachten kunt beperken en wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de polikliniek Kaakchirurgie.


Verdoving
De verdoving houdt zo’n 2 tot 3 uur aan. Zolang u nog verdoofd bent, moet u oppassen met hete dranken en warm voedsel. U kunt op uw lip of tong bijten of ongemerkt uw mond verbranden. 
  
Pijn 
Na de verdoving kan een flinke pijn optreden. Daaromschrijft de kaakchirurg meestal een pijnstiller voor. Het is verstandig om ongeveer 1 uur na de ingreep alvast een pijnstiller in te nemen, dus vóórdat de verdoving is uitgewerkt. Zo blijft u de pijn als het ware voor. 
 
Bloeding
Hoewel de wond met hechtingen wordt gesloten, kan er toch nog wat bloed vrijkomen. Doordat het bloed zich vermengt met speeksel, lijkt het soms een hevige bloeding. Gelukkig is dat meestal niet het geval. Bij bloedingen kunt u het beste een half uur goed dichtbijten op een dubbelgevouwen gaasje. Als het nodig is, herhaalt u dit. Het is niet verstandig om voortdurend te spoelen en spugen, dan blijft de wond juist bloeden. 
  
Zwelling
Afhankelijk van de ingreep kan er een forse zwelling ontstaan. Na 2 tot 3 dagen is die op zijn grootst, daarna verdwijnt  de zwelling weer geleidelijk. Veel mensen vinden het prettig om van buitenaf te koelen met ijsblokjes. Doe daarvoor wat ijsblokjes in een plastic zakje en dat vervolgens in een washandje om tegen de wang of lip te houden. Als de zwelling fors is, kunt u moeite hebben om uw mond goed open te krijgen. Ook kunt u last krijgen van slikklachten. Deze klachten worden na enkele dagen minder.
 
Lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur kan gedurende enkele dagen wat verhoogd zijn. Als u koorts blijft houden (>38,5ºC), is het goed om contact op te nemen met de polikliniek.
 
Mondhygiëne
Een goede mondhygiëne bevordert de genezing. Toch is het belangrijk om de wonden de eerste dagen te ontzien bij het tandenpoetsen. Na ongeveer 1 week kunt u het geopereerde gebied meestal voorzichtig poetsen. Soms wordt ter ondersteuning een mondspoeling voorgeschreven om het geopereerde gebied schoon te houden. Ook dan kunt u het geopereerde gebied na een kleine week weer gaan poetsen. De hechtingen laten vanzelf los, gemiddeld na 2 tot 3 weken. Indien u rookt raden wij aan 3 dagen na de ingreep niet te roken. Roken is slecht voor de wondgenezing.
 
Wanneer contact opnemen?
Normaal gesproken nemen de klachten binnen enkele dagen af, maar het kan ook 1 week duren. Als de klachten na een 1 week niet verdwijnen of alleen maar toenemen in hevigheid of als er koorts ontstaat (>38,5ºC), is het goed om contact op te nemen met de polikliniek Kaakchirurgie, tel. (0570) 53 50 75. Buiten kantooruren is de Spoed Eisende Hulp te bereiken, telefoon: (0570) 53 53 00.

Context menu