Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Instructie na een wortelpuntbehandeling

Instructie na een wortelpuntbehandeling

De behandeling
wortelpuntbehandeling.jpg
Zojuist heeft de kaakchirurg bij u een wortelpuntbehandeling uitgevoerd. Dit wordt een apexresectie genoemd.

Aan de zijkant van uw kaak is het tandvlees losgemaakt. De ontsteking aan de wortelpunt is samen met de wortelpunt verwijderd. Er is een vulling in de wortelpunt aangemaakt. De wond is weer gesloten.

Hier leest u wat de meest voorkomende reacties zijn op de behandeling, hoe u de klachten kunt beperken en wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de polikliniek Kaakchirurgie.
 
Na de behandeling
Vaak is de verdoving na 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Dit is goed te bestrijden door tijdig pijnstilling te nemen. Pijnstillers kunt u zonder recept kopen bij een drogist, supermarkt of apotheek. Ditzelfde geldt voor mondspoelmiddel en maagzuurremmers.

Paracetamol 500 mg.: u start 1 uur na de ingreep 2x 500mg en herhaalt dit 4x per dag.
Ibuprofen 400 mg.: Naast paracetamol is Ibuprofen effectief tegen pijn bij onze ingrepen. U gebruikt Ibruprofen 400 mg. tot 4 keer per dag alleen of samen met paracetamol. Let wel op interactie met eventuele andere medicatie.

Bij maagklachten tijdens het gebruik van Ibuprofen kunt u minder gebruiken of innemen na de maaltijd. Verder wordt Omeprazol bij drogist of apotheek verkocht zonder recept onder de merknaam Losecosan. Dit remt de vorming van maagzuur en gebruikt u 1x per dag.

Na de behandeling kan de wond wat nabloeden, dit is normaal. Het is beter om gedurende de eerste 24 uur niet te gaan spoelen of spugen, anders kan het blijven bloeden. Heeft u bloed in de mond, vouw dan een verbandgaas dubbel en bijt hierop een half uur dicht. Als het actief blijft bloeden, neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie.

Zwelling

  • De eerste 2 tot 3 dagen is de zwelling op zijn grootst. Daarna verdwijnt het geleidelijk.
  • Als de zwelling fors is kunt u moeite hebben om uw mond goed open te krijgen.
  • Ook kan er een verkleuring (bloeduitstorting) optreden. Deze klachten worden na enkele dagen minder. U kunt beter niet in de zon gaan zitten.
  • Het kan prettig zijn na de behandeling te gaan koelen met wat ijsblokjes of een koelelement met daaromheen een washandje. Deze houdt u steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg deze dan weer 5 minuten weg.

Lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur kan gedurende enkele dagen wat verhoogd zijn. Als u koorts krijgt (>38,5C), is het goed om contact op te nemen met de polikliniek.
 
Mondhygiëne
Een goede mondhygiëne bevordert de genezing. Toch is het belangrijk om de wonden de eerste dagen te ontzien bij het tandenpoetsen. Na ongeveer 1 week mag u het geopereerde gebied weer voorzichtig poetsen. Soms wordt ter ondersteuning een mondspoeling voorgeschreven om het geopereerde gebied schoon te houden.
De rest van uw gebit kunt u direct na de behandeling normaal poetsen.

U mag eten wanneer de verdoving is uitgewerkt. U kunt anders ongemerkt op uw lip of tong bijten.

Hechtingen
Het wondje is gehecht met een oplosbaar hechtmateriaal. De hechting lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op.

Wanneer contact opnemen?
Normaal gesproken nemen de klachten na 1 week af.

  • Als de klachten na 1 week niet verdwijnen of alleen maar toenemen in hevigheid.
  • Als de zwelling na 4-5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
  • Als er koorts ontstaat ( >38,5C).
  • Als er een nabloeding optreedt, ondanks dat u eerst op een verbandgaas 30 minuten heeft dicht gebeten.
  • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Bij de bovenstaande punten is het goed om contact op te nemen met de afdeling polikliniek Kaakchirurgie, tel.: 0570-53 50 75.

Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bij dringende gevallen contact opnemen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoend kaakchirurg, tel.: 0570 53 53 53.

Context menu