Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Instructie na chirurgische verwijdering + plaatsen gebitsprothese

Instructie na chirurgische verwijdering + plaatsen gebitsprothese

​De behandeling
Zojuist heeft de kaakchirurg bij u een chirurgische verwijdering uitgevoerd. Dit wordt een extractie genoemd. Ook is er een gebitsprothese geplaatst.
 
Hier leest u wat de meest voorkomende reacties zijn op de behandeling, hoe u de klachten kunt beperken en wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de polikliniek kaakchirurgie.

Na de behandeling
Als de verdoving na ongeveer 2 uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen.
Daarom schrijft de kaakchirurg meestal een pijnstiller voor. Het is verstandig om ongeveer 1 uur na de ingreep alvast een pijnstiller in te nemen, dus voordat de verdoving is uitgewerkt. Zo blijft u de pijn als het ware voor.

Na de behandeling kan het wat nabloeden. Als dit gebeurt, vouw dan een verbandgaas dubbel en leg deze in de prothese. Bijt dan gedurende 30 minuten dicht. Als dit niet helpt moet u contact opnemen met de polikliniek.

Zwelling

De eerste 2 tot 3 dagen is de zwelling op zijn grootst. Daarna verdwijnt het geleidelijk.

Als de zwelling fors is kunt u moeite hebben om uw mond goed open te krijgen.

Ook kan er een verkleuring (bloeduitstorting) optreden. Deze klachten worden na enkele dagen minder. U kunt beter niet in de zon gaan zitten.

Het kan prettig zijn na de behandeling te gaan koelen met wat ijsblokjes of een koelelement met daaromheen een washandje. Deze houdt u steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg deze dan weer 5 minuten weg.

Lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur kan gedurende enkele dagen wat verhoogd zijn. Als u koorts blijft houden (>38,5C), is het goed om contact op te nemen met de polikliniek.

Immediaatprothese
Wanneer u een volledige prothese heeft gekregen mag u ‘s avonds de prothese even uitnemen om deze schoon te poetsen en de mond te verfrissen. Daarna kunt u de prothese weer in doen om zwelling te voorkomen. U kunt de prothese ook uitlaten maar dan bestaat de kans dat deze een paar dagen niet meer past vanwege de zwellingen.

Soms veroorzaakt de prothese veel drukpijnklachten. Het beste kunt u dan contact opnemen met uw tandarts voor het laten beslijpen. Het is in ieder geval verstandig om binnen 3 a 5 dagen bij uw tandarts langs te gaan.

Soms geeft de prothese misselijkheids klachten, dan wil zuigen op een pepermuntje nog wel eens helpen.

Mondhygiëne
Een goede mondhygiëne bevordert de genezing. Toch is het belangrijk om de wonden de eerste dagen te ontzien bij het tandenpoetsen. Na ongeveer 1 week mag u het geopereerde gebied weer voorzichtig poetsen.

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u op de dag van de ingreep de mond niet telkens schoonspoelen met water.

Soms wordt ter ondersteuning een mondspoeling voorgeschreven om het geopereerde gebied schoon te houden. Hier mag u een dag na de operatie mee gaan spoelen. De rest van uw gebit kunt u direct na de behandeling normaal poetsen.

Indien u rookt raden wij aan tenminste 3 dagen na de ingreep niet te roken. Roken is slecht voor de wondgenezing.

Zolang u nog verdoofd bent, moet u oppassen met hete dranken en warm voedsel. U kunt op uw lip of tong bijten of ongemerkt uw mond verbranden.

Hechtingen
Het wondje is gehecht met een oplosbaar hechtmateriaal. De hechting lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op.

Wanneer contact opnemen?
Normaal gesproken nemen de klachten binnen enkele dagen af, maar het kan ook 1 week duren.

 • Als de klachten na 1 week niet verdwijnen of alleen maar toenemen in hevigheid.
   
 • Als de zwelling na 4-5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
   
 • Als er koorts ontstaat ( >38,5C)ls er koorts ontstaat ( >38,5C).
   
 • Als er een nabloeding optreedt, ondanks dat u eerst op een verbandgaas 30 minuten heeft dicht gebeten.
   
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Bij de bovenstaande punten is het goed om contact op te nemen met de polikliniek kaakchirurgie, tel.: 0570 53 50 75. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bij dringende gevallen contact opnemen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoend kaakchirurg, tel.: 0570 53 53 53.

Context menu