Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Hysteroscopie, therapeutisch

Hysteroscopie, therapeutisch

​Een hysteroscopie ook wel kijkoperatie genoemd, kan plaatsvinden op de polikliniek of op de operatiekamer. Dat hangt af van de duur, wat er gedaan moet worden en wat u zelf wilt.

  • Als het onderzoek onder plaatselijke verdoving of zonder verdoving op de polikliniek gebeurt, neemt u plaats op een onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen.
  • De gynaecoloog doet meestal eerst een inwendig onderzoek om de grootte en de stand van de baarmoeder te beoordelen (zie Eerste bezoek aan de gynaecoloog).
  • Daarna wordt een speculum (spreider) in de schede gebracht. De baarmoedermond wordt zichtbaar en kan met een tangetje vastgepakt worden. Eventueel wordt met een dun naaldje op een paar plaatsen in de baarmoederhals plaatselijke verdoving gegeven. U voelt dit nauwelijks. Zo nodig rekt de gynaecoloog de baarmoederhals iets op. Dit kan lichte menstruatie−achtige pijn geven.

Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog geen gebruik hoeft te maken van een speculum en tangetje, maar de kijkbuis direct inbrengt in de schede en in de baarmoederhals.

  • De arts brengt vervolgens de kijkbuis in de baarmoederholte. Door de kijkbuis komt de vloeistof om de baarmoederholte open te maken en te kunnen bekijken, wat ook menstruatie−achtige pijn kan veroorzaken.
  • Door of langs deze kijkbuis kunnen instrumenten in de baarmoederholte worden gebracht om zo bijvoorbeeld een vleesboom of poliep weg te halen (zie hysteroscopie, therapeutisch).
  • Het hele onderzoek duurt ongeveer een kwartier; als er ook een kleine ingreep wordt verricht, kan het wat langer duren.

Als u op de operatiekamer geopereerd wordt, onder algemene narcose of met behulp van een ruggeprik, plaatst de gynaecoloog soms een katheter in de blaas en/of in de baarmoeder of een tampon in de schede, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies via de schede.