Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Gipskorset

Gipskorset

Wat is een gipskorset?
Een gipskorset is een korset om uw bovenlichaam, gemaakt van kunststofgips. Met het korset worden uw romp, wervelkolom en eventueel uw bovenbeen vastgezet. Het doel is uw rugwervels in ruststand te brengen zodat uw rugklachten verminderen of uw houding te corrigeren. Gipskorsetten bestaan in verschillende modellen en lengtes. De gipsverbandmeester of specialist vertelt welk model u krijgt. Dit is onder meer afhankelijk van de plek in de rug (de hoogte) waar de aandoening zit.

Voorbereiden
Met een gipskorset zijn dagelijkse dingen als zitten, naar het toilet gaan en slapen minder gemakkelijk. Bepaalde hulpmiddelen kunnen u helpen (zie leefregels). U kunt deze middelen alvast aanvragen bij de thuiszorg.

Meenemen

  • Een wijd jogging- of trainingspak voor na de behandeling. Met een korset past u niet in uw gewone kleding.
  • Een paar kussens voor in de auto terug naar huis.
  • Iemand die u na de behandeling naar huis kan brengen; u kunt niet zelf autorijden.

Melden
U komt op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de gipskamer van het Deventer Ziekenhuis (route 54). U kunt plaatsnemen in de wachtkamer; u hoeft zich niet te melden bij de balie.

Aanbrengen van het gipskorset
Het aanleggen van het gipskorset gebeurt in de gipskamer. U gaat tussen 2 palen staan, waaraan u zich kunt vasthouden. Bent u net geopereerd, dan ligt u op een band op een behandeltafel. De gipsverbandmeester brengt het korset aan. Het is nodig dat u hiervoor in een bepaalde houding staat of ligt. De gipsverbandmeester geeft dit aan.

Duur
Het aanleggen van het korset duurt ongeveer 1 uur.

Na het aanbrengen
Het korset moet ongeveer 30 minuten uitharden. Er mag dan nog geen spanning op het gips komen, u mag bijvoorbeeld nog niet bukken. U blijft tot die tijd op de behandelkamer.

Naar huis: waar moet u op letten?
Als het korset is uitgehard, mag u naar huis. Zet de passagiersstoel in de ligstand en ondersteun uw lichaam met kussens. De eerste dagen na de behandeling kunt u last hebben van spierpijn in uw benen en rug. Dit gaat vanzelf over.

Leefregels

Wassen
U kunt met het korset niet douchen. Wassen aan de wastafel kan wel.

Eten
Eten kunt u het beste doen in kleine porties. Uw maag en buik komen anders in de knel. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde gewicht te blijven tijdens de duur van de gipsbehandeling.

Zitten
Door het korset kunt u uw heup niet goed buigen. Zitten gaat het best:

  • op een hoge kruk of barkruk. Let erop dat de kruk stevig staat;
  • op een tuinstoel waarvan de rugleuning naar achteren is geklapt. Omdat een tuinstoel laag is, hebt u bij het gaan zitten waarschijnlijk hulp nodig. Leg een dubbel kussen op de tuinstoel om hem iets hoger te maken;
  • als u een korset met pijp draagt: half op een stoel. Ga met één bil (de bil boven uw niet-ingegipste been) op de stoel zitten en zet uw ingegipste been naast de zitting van de stoel. Buig hierbij uw knie en plaats onder uw knie een voetenbankje met een kussen.

Naar het toilet gaan
Maak voor extra steun 2 handgrepen aan beide kanten van het toilet vast. Als u een korset met pijp draagt, is een toiletverhoger, een po of een damesurinaal handig.

Aan- en uitkleden
U kunt iemand vragen u te helpen met aan- en uitkleden, maar u kunt ook  hulpmiddelen gebruiken. Zo kunt u zich toch redelijk zelfstandig redden. Handig is bijvoorbeeld een knijper (helping-hand) waarmee u dingen van de grond kunt oppakken. Bij het aantrekken van uw schoenen kunt u een lange schoenlepel gebruiken. Of gebruik instappers, waar u gemakkelijk in- en uitkomt.

Slapen
Als u een korset met pijp draagt, moet u regelmatig gaan liggen. U kunt dan het best een bed in de woonkamer zetten. In- en uitstappen gaat gemakkelijker als u uw bed wat hoger maakt, bijvoorbeeld met klossen of kratjes. Gebruik geen elektrische deken. Het korset kan vocht vasthouden en mag daarom niet met elektriciteit in aanraking komen.

Autorijden
U kunt en mag zelf geen autorijden met het korset. De wegenverkeerswet staat rijden met gips namelijk niet toe. Mocht u een ongeluk krijgen, dan vergoedt de verzekering de kosten mogelijk niet of maar gedeeltelijk.

Wanneer wordt het gipskorset verwijderd?
Uw specialist zal met u bespreken wanneer het gipskorset verwijderd kan worden.

Met wie kunt u contact opnemen?
Als u 1 van de volgende klachten hebt in de periode tot uw eerste controle, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie, tel.: (0570) 53 51 55. Bent u door een chirurg geholpen neem dan contact op met Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

  • Als uw gipskorset ergens drukt / schuurt.
  • Als de pijn toeneemt.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen?
Hebt u nog vragen dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Orthopedie, tel. (0570) 53 51 55. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Vraag naar de gipskamer.

Context menu