Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Gelaatscorrectie: wang- (face)- en/of halslift

Gelaatscorrectie: wang- (face)- en/of halslift

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een gelaatscorrectie. Voor deze operatie verblijft u 1 dag in het ziekenhuis. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operatie.

Wanneer gelaatscorrecties?
Een cosmetische, chirurgische behandeling van de verouderde, uitgerekte huid met rimpels en diepe plooien, geeft doorgaans een doeltreffend en langdurig resultaat. Het doel is uw gelaat een frisser, levendiger en jongere uitstraling te geven met behoud van het natuurlijke karakter.

Voorbereiding

 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
 • Voor de operatie wordt u onderzocht door de anesthesioloog. Dit heet de “pre-operatieve” screening. Tijdens het pre-operatieve spreekuur zal de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog de verdoving met u doorspreken en zonodig aanvullend onderzoek verrichten.
 • De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie. Meestal wordt de operatie niet vergoed.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
 • Regel vooraf vervoer naar huis. U wordt onder narcose geholpen en slaapt na de operatie uit op de Dagbehandeling. Op de dag vóór de operatie belt een verpleegkundige u om te melden waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap op uw antwoordapparaat, luister deze dan helemaal af.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (’s nachts) niets meer mag eten, drinken en roken. U krijgt eventueel een tabletje ter voorbereiding op de verdoving.
 • Schaf een elastisch steunband aan voor de operatie, na overleg met uw behandelend chirurg. Neem deze mee naar het ziekenhuis.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas.
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Uw elastische steunband. 

Laat waardevolle spullen thuis.

Waar moet u zijn?
U komt op de afgesproken dag en tijd naar de Dagbehandeling, waar de operatie plaatsvindt. Voor deze operatie verblijft u 1 dag in het ziekenhuis

De operatie
De chirurg begint met insnijdingen voor en achter het oor. Bij de facelift maakt de chirurg de huid van de wangen los tot aan de mondhoeken, bij de halslift van de hals zover als noodzakelijk is. Daarna spant de chirurg de huid in zijn geheel op in de richting van de oren. De overtollige huid wordt weggenomen. Meestal is het noodzakelijk om ook het laagje weefsel (SMAS genoemd) dat direct onder de huid ligt op te spannen om een zo fraai mogelijk resultaat te krijgen. De littekens komen in de behaarde hoofdhuid en in de natuurlijke plooien rondom het oor, zodat ze zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. De operatie duurt 1,5 tot 4 uur.

Na de operatie
De meeste mensen ervaren de operatie niet als pijnlijk.

 • Na ongeveer 1 week komt u voor controle op de polikliniek. De hechtingen worden dan tevens verwijderd.
 • Na de eerste week kunt u weer lichte werkzaamheden verrichten zoals administratief werk.
 • Gedurende 1-2 weken is uw gezicht gezwollen en kunnen verschillende gedeelten van de huid, vooral rond de hals, nog blauw verkleurd zijn vanwege bloeduitstortingen. Dit is normaal.
  Om de zwelling en de bloeduitstorting rond de ogen zoveel mogelijk tegen te gaan, kunt u het beste de eerste 48 tot 72 uur de ogen zoveel mogelijk koelen met een “koelbril”. Deze bril kunt u kopen bij de drogist. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed.
 • Na 2 weken zijn de zwellingen en verkleuringen zodanig bijgetrokken dat het niet meer storend is.
 • Na 4 weken kunt u weer ongestoord uw gang gaan . Aanvankelijk is de huid strak met een tintelend of “dood” gevoel. Dit is na ongeveer 6 maanden over.
 • De littekens zijn in het begin nog rood en stug, na verloop van 6 tot 12 maanden worden ze lichter en smaller.
 • Soms is het noodzakelijk om in een later stadium nog een aantal kleine wijzigingen in uw gezicht aan te brengen of een bepaald litteken correctie uit te voeren. Houd hier alvast rekening mee.

Ondanks dat een facelift en een halslift tot de grotere operaties behoren, wordt de operatie niet als ingrijpend ervaren. De eerste weken na de operatie kunt u het uiteindelijke resultaat nog onvoldoende beoordelen. Gedurende de eerste maanden na de operatie zult u wekelijks kleine veranderingen bemerken totdat het uiteindelijke resultaat is bereikt; na ongeveer 9-12 maanden.

Complicaties
Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. De complicaties die bij een facelift of bij een halslift kunnen voorkomen zijn gelukkig zelden van ernstige aard. Een meest voorkomende complicatie na de operatie is een bloeduitstorting; de blauwe verkleuring. Meestal verdwijnt dit in de loop van enkele dagen tot weken weer vanzelf. De kans op infectie is klein maar komen het meest voor onder patiënten die roken. De gedeelten die het meest gespannen zijn (achter het oor) zijn wat gevoeliger voor infectie en vertraagde wondgenezing dan de andere gebieden in het gelaat. Hierdoor kan het voorkomen dat de littekens daar wat minder fraai worden. Meestal kan 1 jaar na de operatie onder plaatselijke verdoving een littekencorrectie worden uitgevoerd. Voor een goede genezing is het raadzaam om het eerste jaar na de operatie de littekens te beschermen tegen zon of zonnebank. Maak daarbij gebruik van zonnebrandolie of crème met beschermingsfactor 20 of hoger. Soms treedt gedurende enige uren tot dagen na een facelift een tijdelijke uitval van de aangezichtszenuw op waardoor bijvoorbeeld de mondhoek iets kan gaan hangen. Dit is vrijwel altijd het gevolg van zwelling in het omringende weefsel en verdwijnt doorgaans vanzelf. Een ernstige complicatie is een beschadiging van deze zenuw wat kan leiden tot verzwakking of uitval van de aangezichtsspieren. Dit komt gelukkig zelden voor omdat de zenuw normaal gesproken dieper in het weefsel ligt dan het gebied waar wordt geopereerd. Realiseert u zich bij het lezen van de complicaties wel dat deze genoemd worden om u zo zorgvuldig mogelijk te informeren over eventuele risico’s. Deze complicaties zijn echter meer uitzondering dan regel en komen uiterst zelden voor.

Resultaat
Het uiteindelijke resultaat is meestal pas na een jaar bereikt. Soms is een aanvullende kleine correctie nodig.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, telefoonnummer (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu