Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Fototherapie bij geel zien

Fototherapie bij geel zien

De kinderarts heeft geconstateerd dat uw baby fototherapie nodig heeft omdat het te geel ziet, het bilirubinegehalte is dan te hoog in het bloed. Hier leest u meer over de behandeling. Fototherapie vindt plaats op de Kraamafdeling en Neonatologie.

Geel zien
Bijna de helft van de kinderen is op de 2e of 3e dag na de geboorte geel. Dat is normaal. Het bloed bevat namelijk rode bloedlichaampjes die afsterven. Daarbij komt een gele kleurstof – bilirubine - vrij. De lever zet deze stof om in wateroplosbare bilirubine. Daarna verlaat de gele kleurstof het lichaam via de urine en ontlasting. De lever, die voor de geboorte nog nauwelijks werkt, komt bij het ene kind vroeger in actie dan bij het andere. Wanneer de lever nog niet helemaal rijp is, komt de kleurstof niet in de ontlasting, maar in het bloed. De gele kleurstof verspreidt zich dan door het hele lichaam en ook naar de huid. 

Wat zijn de verschijnselen van geelzucht?
De verschijnselen van geelzucht kunnen zijn:

  • gele verkleuring van de huid;
  • een gele verkleuring van het oogwit;
  • sufheid;
  • traag drinken;
  • onrustig en prikkelbaar;
  • veranderende kleur van urine en ontlasting.

Wat zijn de oorzaken?
Als uw baby te vroeg geboren is, heeft uw baby meer kans op geelzucht. Dit komt
omdat de lever nog niet helemaal rijp is. Ook bloeduitstortingen verhogen de kans
op geelzucht. Het lichaam moet hierbij extra bloedcellen af breken. De bloeduitstortingen kunnen komen door bevalling met een tang of vacuümpomp.
Andere oorzaken van geelzucht kunnen zijn: infectie, vochttekort, stofwisselingsziekten
of bloedgroepantagonisme. Bij bloedgroepantagonisme zijn er specifieke
verschillen tussen de bloedgroepen van moeder en kind. Moeder maakt dan
tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van haar baby aan. De
moeder geeft deze via de placenta door. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen
van de baby af. Door afbraak van bloedcellen van de baby komt er veel billirubine vrij.

Behandeling van geelzien ( icterus neonatorum)
Als de baby geel ziet wordt er een hielprikje gedaan. Vanuit het verkregen bloed wordt op het laboratorium het gehalte aan bilirubine bepaald. De kinderarts beoordeelt naar aanleiding van de uitslag of behandeling noodzakelijk is.

Om de lever te helpen de gele kleurstof af te breken, kan worden besloten om uw baby te behandelen met fototherapie. Uw kind komt dan te liggen op een lichtgevend matje (de biliblanket) of onder een fototherapiespot.Kraamafdeling - clip on crib (6A).jpg
Het matje dient zoveel mogelijk contact te hebben met het lichaam. Daarom wordt de luier zo klein mogelijk gevouwen en ligt uw kind zoveel mogelijk bloot. Uw kind mag wel een dekentje over. De spot staat op een bepaalde afstand  boven de baby,  de lichtcirkel van de spot beslaat zoveel mogelijk lichaamsoppervlakte. Ook hier mag het kind wel een klein luiertje aan maar geen deken over.  Het licht  breekt de gele kleurstof in de huid af. De kleurstof kan dan weer normaal via de urine en ontlasting het lichaam verlaten. Tijdens de behandeling zal de urine vaak wat donkerder van kleur zijn en kan de ontlasting wat dun en/of groenig zijn (uitscheiden van de bilirubine).

In principe kan deze behandeling op de kraamsuite plaatsvinden, zodat moeder en kind niet gescheiden worden. De kraamverpleegkundigen en kraamverzorgenden van de afdeling blijven voor u en de baby zorgen. Soms kan het noodzakelijk zijn dat de behandeling op de neonatologie plaatsvind. De behandeling wordt voorgezet op geleide van de laboratoriumuitslagen. Voor de normale icterus is deze therapie voldoende.  
 
Duur
De lamp helpt de lever zich te ontwikkelen totdat deze voldoende in staat is de bilirubine zelf af te breken. Dat duurt in ieder geval 24 uur en kan oplopen tot een aantal dagen. 
 
Voorzorgsmaatregelen
Uw kind krijgt een brilletje op dat de ogen beschermt tegen het felle licht. Uw kind krijgt meestal iets meer voeding/vocht zodat de bilirubine goed uitgeplast en gepoept kan worden. Omdat uw kind geheel of gedeeltelijk bloot ligt, controleert een verpleegkundige elke 3 uur zijn of haar temperatuur. U kunt uw kind tijdens de behandeling gewoon op schoot nemen, knuffelen, aanleggen of een flesje geven, maar deze momenten  kunnen korter zijn omdat de baby anders te lang zonder de fototherapie is. De verpleegkundige zal dit aangeven.
 
Onderzoek
Dagelijks wordt er bij uw kind bloed geprikt om de hoeveelheid gele kleurstof (bilirubine) te meten. Ook onderzoeken wij waarom uw kind geel ziet. In een enkel geval blijkt er namelijk een andere oorzaak te zijn. Het kan gebeuren dat uw kind moet worden opgenomen op de afdeling Neonatologie. De kinderarts bepaalt of uw kind op de Kraamafdeling of Neonatologie komt te liggen.
 
Vragen/meer informatie?

Heeft  u nog vragen, dan kunt u terecht bij één van de verpleegkundigen of de behandelend arts. U kunt altijd contact opnemen met de Kraamafdeling, tel.: (0570) 535315 of Neonatologie, tel.: (0570) 535325. Of kijk op www.babyzietgeel.nl.

Context menu