Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Flebografie en/of embolisatie van bekkenaderen

Flebografie en/of embolisatie van bekkenaderen

U bent door uw arts verwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek/behandeling aan uw bekkenaderen (bloedvaten). Een onderzoek van een ader wordt flebografie genoemd en het afsluiten van een bloedvat wordt embolisatie genoemd. Mogelijk is er al onderzoek bij u verricht en is daarbij vastgesteld dat een embolisatie uitgevoerd moet worden.

Bij een embolisatie wordt onder röntgendoorlichting een specifiek bloedvat afgesloten. Bij u is de ader die het bloed afvoert in het kleine bekken mogelijk te wijd en kronkelig. Dit ontstaat doordat de kleppen in de ader niet goed werken. Hierdoor stroomt er bloed terug. Er is sprake van een spatader. Doel van het onderzoek en behandeling is de klachten te verhelpen door de afwijkende ader(s) af te sluiten. Hier leest u hoe de behandeling verloopt. Het is mogelijk dat in uw geval hiervan enigszins wordt afgeweken.

Voorbereiding thuis

  • 2 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten, drinken of roken.
  • Neem een pyjamajas of T-shirt mee om aan te trekken voor de behandeling.

Medicijngebruik

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt uw behandelend arts u of en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten. Voor de behandeling wordt dan bloed afgenomen om de stolling te controleren.
  • Metformine mag de eerste 48 uur na het onderzoek niet ingenomen worden in verband met mogelijke interacties met de contrastvloeistof.
  • Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

Opname
Voor de flebografie en/of embolisatie wordt u opgenomen op een verpleegafdeling of u bent al opgenomen. Wordt u opgenomen dan komt u op de afgesproken dag en tijd naar de verpleegafdeling die u hebt doorgekregen.

Onderzoek/behandeling
U neemt plaats op de onderzoekstafel. De noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen en u krijgt een plaatselijke verdoving (in de hals of in de lies). Daarna brengt de radioloog (via een ader in de hals of in de lies) een katheter in naar de aders die onderzocht worden. Tijdens het onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt. Er worden opnamen gemaakt als u de adem even stilhoudt en er worden opnamen gemaakt tijdens persen. Gekeken wordt of de kleppen die in een ader zitten goed functioneren, zo niet dan blijft het bloed in de ader staan. In dat geval gaat de radioloog over tot het emboliseren van het bloedvat. Dit gebeurt via dezelfde katheter, u merkt hier niets van. In de afwijkende ader worden coils ingebracht tot de afsluiting volledig is. Coils zijn metalen draadjes, veertjes die in het bloedvat achterblijven. Het bloed stolt daarop en het bloedvat is afgesloten. Het bloedvat wordt op deze manier afgesloten, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Dit kan gedaan worden omdat er voldoende aderen in het kleine bekken zijn die het bloed afvoeren naar het hart. De gemiddelde duur van het onderzoek en behandeling is 90 min.

Na het onderzoek/behandeling
Na het beëindigen van het onderzoek en/ of behandeling wordt de katheter verwijderd en het bloedvat afgedrukt. U gaat daarna in bed weer terug naar de verpleegafdeling. U verblijft daar nog 2 uur voor controle en daarna mag u de afdeling verlaten.
 
Bijwerkingen
De contrastvloeistof kan soms bij personen met een allergie, astma of bronchitis en suikerziekte (diabetes mellitus) bijwerkingen veroorzaken. U kunt daarvan gaan niezen, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit verdwijnt weer binnen enkele minuten. Soms ontstaat er op de plek waar de katheter wordt ingebracht  een bloeduitstorting. 1 op de tien kunnen rugpijn krijgen tijdens de behandeling, dat kan ongeveer 2 dagen aanhouden. Indien u hier last van heeft, kunt u hier pijnstillers tegen gebruiken.
 
De uitslag
De radioloog bekijkt de foto’s en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.
 
Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135.

Context menu