Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Enkelbandletsel - tapebehandeling

Enkelbandletsel - tapebehandeling

Als u in het Deventer Ziekenhuis bent behandeld aan een enkelbandletsel heeft u eerst drukverband of gips gekregen. Dat wordt nu vervangen door tapeverband. Hier leest u meer over de gang van zaken rond deze tapebehandeling.

Voorgestelde behandeling
Het drukverband of gips om uw enkel wordt vervangen door tapeverband zodat u beter kunt bewegen. Het tapeverband ondersteunt en beschermt uw enkelband, zodat deze goed kan herstellen.

Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis?

  • Uw patiëntenpas.
  • Eventueel een stevige ruime schoen.

Melden
U komt op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de gipskamer van het Deventer Ziekenhuis. U hoeft zich niet te melden. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte van de gipskamer.

Hoe verloopt de behandeling?
Uw gipsverbandmeester haalt het gipsverband of drukverband weg en kijkt of uw enkel genoeg geslonken is. Als uw huid erg behaard scheren wij eerst uw enkel. Dan legt de gipsverbandmeester het tapeverband aan. Het verband loopt ongeveer tot 15 cm boven de enkel.

Naar huis: waar moet u op letten?
U mag meteen na het aanleggen van het tapeverband naar huis. Neem iemand mee voor het vervoer. Als u het tapeverband net heeft, kan uw enkel nog wat dik worden. Leg uw been regelmatig hoog neer, bijvoorbeeld op een andere stoel. Transpireert u erg? Föhn dan uw voeten 3 keer per dag droog. Zet de föhn op de koude stand om te voorkomen dat u blaren krijgt.

Leefregels
U kunt gewoon lopen, zonder krukken. Doe stevige schoenen aan en wikkel uw voet goed af. Loop niet op ongelijk terrein. Als u goed kunt lopen zonder krukken mag u weer fietsen en autorijden. Sporten kunt u beter nog niet doen. Zorg ervoor dat het tapeverband niet nat wordt. Natte tape laat los en kan voor ernstige huidproblemen zorgen.

Controle op de polikliniek
2 weken nadat het tapeverband is aangelegd, komt u naar de polikliniek voor een controle. Uw gipsverbandmeester haalt het verband weg met taperemover. Dat zorgt ervoor dat de tape losweekt. Uw gipsverbandmeester controleert uw enkel. Als die nog niet genoeg hersteld is, krijgt u een nieuw tapeverband, weer voor 2 weken. In totaal draagt u het verband maximaal 2 tot 4 weken. Als u geen verbandtape meer hoeft te dragen, krijgt u van uw gipsverbandmeester instructies voor de periode erna.

Wanneer contact opnemen?
Er kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Hebt u een van de volgende klachten, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

  • Tapeverband is nat;
  • Toenemende pijn en zwelling;
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Bent u behandeld door een orthopeed, naam dan contact op met polikliniek Orthopedie, tel.: (0570) 53 51 55. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu