Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Enkelbandletsel - brace behandeling

Enkelbandletsel – brace behandeling

​U hebt een enkelbandletsel en heeft hiervoor een drukverband of gips gekregen. Dat wordt nu vervangen door een enkelbrace. Hier leest u meer over de brace behandeling.

Voorgestelde behandeling
Het drukverband of gips om uw enkel wordt vervangen door een enkelbrace zodat u beter kunt bewegen. De brace ondersteunt en beschermt uw enkelband, zodat deze goed kan herstellen.

Meenemen
Wilt u de volgende spullen meenemen naar het ziekenhuis?
  • Uw patiëntenpas.
  • Stevige schoen.
  • Dunne sok

Melden
Kom op de dag en het tijdstip die met u zijn afgesproken naar de gipskamer. U hoeft zich niet te melden. Neem plaats in de wachtruimte van de gipskamer.

Hoe verloopt de behandeling?
De gipsverbandmeester verwijdert het gips- of drukverband en kijkt of de zwelling is afgenomen. Dan legt de gipsverbandmeester de brace aan. De brace loopt ongeveer tot 15 cm boven de enkel. De brace moet over een dunne sok gedragen worden in combinatie met een stevige schoen.

Naar huis: waar moet u op letten?
U mag meteen na het aanleggen van de brace naar huis. Neem iemand mee voor het vervoer. De eerste dagen kan uw enkel nog wat dik worden. Leg uw been regelmatig hoog, bijvoorbeeld op een andere stoel.

Leefregels
U kunt gewoon lopen, zonder krukken. Loop de hele dag met de brace in een stevige schoen. Wikkel uw voet goed af. Loop niet op ongelijk terrein. Tijdens het douchen en slapen mag de brace af. De eerste 4 tot 6 weken kunt u niet sporten. Als u met de brace goed kunt lopen, in een stevige schoen zonder krukken, mag u weer autorijden en fietsen.

Controle op de polikliniek
2 weken nadat de brace is aangelegd komt u naar de gipskamer voor een controle. De gipsverbandmeester controleert uw enkel.  De brace draagt u 2 tot 4 weken continue. Daarna kan het lopen met de brace worden afgebouwd. Hierover krijgt u de instructies van de gipsverbandmeester. Download  alvast de ‘versterk je enkel app’.
 
Wanneer contact opnemen?
Er kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Hebt u een van de volgende klachten, neem dan contact op met de polikliniek Traumatologie, tel.: (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

  • Toenemende pijn en zwelling; indien dit niet overgaat bij het hoog houden van de voet.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen van deze informatie vragen? U kunt dan bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Traumatologie, tel.: (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu