Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Embolisatie varicocèle (vena spermatica)

Embolisatie varicocèle (vena spermatica)

Deze behandeling betreft een embolisatie van een varicocèle (dat wil zeggen het afsluiten van een spatader van het afvoerende bloedvat van de testikel). Binnenkort wordt bij u een afbeelding gemaakt van de vena spermatica. Zo mogelijk wordt een embolisatie (afsluiting) verricht van de vena spermatica. Dit is de ader die het bloed van de balzak afvoert. Hier leest u hoe de behandeling verloopt. Het is mogelijk dat in uw geval hiervan enigszins wordt afgeweken.

Wat is een embolisatie van een varicocèle en wat is het doel ervan?
Bij een embolisatie wordt onder röntgendoorlichting op de afdeling Radiologie een specifiek bloedvat afgesloten. Bij u is de ader die het bloed afvoert van een teelbal te wijd en kronkelig. Dit onstaat doordat de kleppen in de ader niet goed werken. Hierdoor stroomt er bloed terug naar de teelbal. Er is sprake van een soort “spatader” van de teelbal; dit wordt ook wel “varicocèle” genoemd. Een varicocèle kan de vruchtbaarheid verminderen. Ook kan een varicocèle pijn en een zwaar gevoel in de balzak veroorzaken. Doel van het onderzoek en behandeling is de klachten te verhelpen door de afwijkende ader(s) af te sluiten.

Voorbereiding thuis

  • 2 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten, drinken of roken.
  • Neem een pyjamajas of T-shirt mee om aan te trekken voor de behandeling.

Medicijngebruik

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt uw behandelend arts u of en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten. Voor de behandeling wordt dan bloed afgenomen om de stolling te controleren.
  • Metformine mag de eerste 48 uur na het onderzoek niet ingenomen worden in verband met mogelijke interacties met de contrastvloeistof.
  • Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

Opname
Voor de embolisatie  wordt u opgenomen op een verpleegafdeling of u bent al opgenomen. Wordt u opgenomen dan komt u op de afgesproken dag en tijd naar de verpleegafdeling die u hebt doorgekregen.

Onderzoek en behandeling
Tijdens het onderzoek wordt de afvoerende ader (vena spermatica) van de balzak (scrotum) afgesloten. Bij deze embolisatieprocedure worden door de katheter zogenoemde coil ingebracht in het bloedvat (vena spermatica). Een coil is een metalen draadje, (veertje) die in het bloedvat achterblijven. Het bloedvat wordt op deze manier afgesloten, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Het bloed vanuit de balzak wordt vanzelf door andere bloedvaten naar de holle lichaamsader afgevoerd.
Nadat u hebt plaatsgenomen op de onderzoekstafel en de noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen krijgt u een plaatselijke verdoving (in de lies of de hals). Daarna brengt de radioloog (via een ader in de lies of in de hals) een katheter in tot het afwijkende bloedvat. Tijdens het onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt. In de afwijkende ader wordt de coil (of coils) ingebracht tot de afsluiting volledig is. Na het beëindigen van de procedure wordt de katheter verwijderd en het bloedvat afgedrukt (in de lies of in de hals).

Na het onderzoek                
Na het beëindigen van het onderzoek en/ of behandeling wordt de katheter verwijderd en het bloedvat afgedrukt. U gaat na het onderzoek weer in bed en terug naar de verpleegafdeling. U krijgt dan nog 2 uur bedrust en mag vervolgens de afdeling verlaten.

De duur
De gemiddelde duur van het onderzoek en behandeling is 45 min. De duur varieert van 30 tot 90 minuten. Na de behandeling verblijft u nog 2 uur op de dagbehandeling. 
 
Bijwerkingen
De contrastvloeistof kan soms bij personen met een allergie, astma of bronchitis en suikerziekte (diabetes mellitus) bijwerkingen veroorzaken. U kunt daarvan gaan niezen, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit warme gevoel verdwijnt weer binnen enkele minuten. Soms ontstaat er op de plek waar de katheter wordt ingebracht  een bloeduitstorting.  Sommige patiënten (1 op de tien) krijgen rugpijn tijdens de behandeling, dat kan ongeveer 2 dagen aanhouden. Indien u hier last van heeft, kunt u hier pijnstillers tegen gebruiken.

De uitslag
De radioloog bekijkt de foto’s en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135.

Context menu