Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Dermatografie

Dermatografie

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een dermatografie (of te wel medische tatoeage). Dit gebeurt in overleg met uw behandelend arts. Voor deze behandeling hoeft u niet te worden opgenomen. U mag daarna direct naar huis. Hier leest u meer over de behandeling.

Wat is dermatografie?
Bij dermatografie brengt de behandelend arts met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid. De gekozen pigmentstof benadert de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. Dermatografie is geschikt voor het vervagen of inkleuren van littekens (bijvoorbeeld: littekens in de kin worden minder opvallend door baardstoppels te tatoeëren), voor het inkleuren van de tepel en tepelhof na een borstreconstructie, na een trauma, bij een huidafwijking die gepaard gaat met verlies van pigment, of voor het herstel van een geheel of gedeeltelijk ontbrekende liplijn of wenkbrauw.

Voorbereiding
Eventueel 1 uur van tevoren 1000 mg (2 tabletten á 500 mg) paracetamol innemen.

Meenemen 
Uw patiëntenpas. Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek. Laat waardevolle spullen thuis.

Waar moet u zijn?
U krijgt van de secretaresse bericht waar en hoe laat u zich kunt melden.

Behandeling
Bij de dermatografie wordt gebruik gemaakt van een speciaal tatoeage-apparaat. Met naaldenprikjes wordt pigment in de huid aangebracht. Deze naalden worden op en neer bewogen met een afstelbare snelheid. Als reactie op de prikjes en de aanwezigheid van de pigmentdeeltjes onder de huid ontstaat tijdens de behandeling een soort schaafwond. Na de behandeling blijft er dan ook de eerste dagen een wat schrijnend gevoel in het behandeld gebied.

Een gedeelte van de pigmentdeeltjes wordt met de huidschilfers afgestoten. Na ongeveer een week liggen de pigmentdeeltjes stabiel in het behandelde gebied. Het resultaat is dat na elke behandeling een geringe hoeveelheid van het pigment zal verdwijnen. Daarom zijn meerdere sessies nodig om het gewenste resultaat te behalen.

De behandelingsfrequentie is gemiddeld 1 keer per 8 weken zodat de huid gelegenheid krijgt zich te herstellen. De pigmentdeeltjes worden in verschillende sessies als het ware laag over laag in de huid aangebracht waarmee de gewenste huidkleur kan worden bepaald. Belangrijk: tijdens de gehele periode van behandeling mag u geen gebruik maken van de zonnebank.

Na de handeling
Na de behandeling heeft u als het ware een schaafwond. Hier mag u mee douchen. Houd u de wond goed vet met vaseline. Als u korstjes krijgt, en daarna schilfertjes is dat normaal. Niet krabben! Daarmee zou u weer pigment kunnen verwijderen.

Vergoeding
Of een dermografische behandeling wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar is afhankelijk van de afspraken met de betreffende verzekeraar, de aard en de plaats van de aandoening. Uw plastisch chirurg kan u hier meer over vertellen. Uiteindelijk besluit de medisch adviseur hierover. 

Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd, bel dan tijdig naar het secretariaat van de plastische chirurgie om dit door te geven. Iemand anders kan dan in uw plaats worden opgeroepen.
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu