Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Cyste scleroseren

Cyste scleroseren

Wat is het scleroseren van een cyste?
Cystes komen voor op alle leeftijden en kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen. Van een cyste kunt u veel hinder ondervinden en daarom kan worden besloten de cyste te behandelen met Tetracycline. Deze vloeistof schakelt de cellen in de cyste uit, die het vocht produceren. Afhankelijk van de grootte van de cyste, moet de behandeling soms worden herhaald.

Voorbereiding thuis
  • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten, drinken of roken.
  • Neem een pyjamajas of T-shirt mee om aan te doen tijdens de behandeling
Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt uw behandelend arts u of en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten. Voor de behandeling wordt bloed afgenomen om de stolling te controleren. Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

Opname
U komt op de afgesproken dag en tijd naar de verpleegafdeling die u hebt doorgekregen. U wordt daar kort opgenomen.

De behandeling
U komt in een bed naar de afdeling Radiologie. De laborant geeft uitleg over het verloop van de behandeling. Afhankelijk van de plaats van de cyste vragen wij u in rugligging, zijligging of buikligging op de behandeltafel te gaan liggen. De radioloog zoekt met een echografie-apparaat de cyste op. Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt die gedesinfecteerd (meestal met jodium). U krijgt een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de plaats en maakt een klein sneetje in de huid. Vervolgens wordt de cyste aangeprikt en wordt er een slangetje (drain) ingebracht. Via deze drain wordt de cyste leeg gezogen en daarna wordt de Tetracycline ingebracht. Om de vloeistof goed te verspreiden, moet u onder begeleiding van de laborant een keer om uw as draaien. Afhankelijk van de grootte van de cyste gaat de drain er gelijk uit, of de drain blijft een aantal uren zitten en wordt vastgeplakt met pleisters. U komt dan later terug om de drain te laten verwijderen.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van de behandeling gaat u terug naar de verpleegafdeling. Indien de drain nog niet is verwijderd moet u hier voorzichtig mee omgaan maar u kunt wel normaal bewegen en lopen.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen
Uw verwijzend specialist heeft, samen met u, een goede afweging gemaakt tussen de eventuele risico’s van de behandeling en het belang van de behandeling. Als u de dagen na het scleroseren onverklaarbare pijnklachten heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met de Spoed Eisende Hulp, tel.:(0570) 53 53 00. U moet dan aangeven dat u een cyste heeft laten scleroseren en wanneer dit heeft plaatsgevonden.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135 of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Context menu