Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Correctie oogleden en voorhoofd

Correctie oogleden en voorhoofd

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een correctie van oogleden en/of voorhoofd. Voor de operatie aan de oogleden verblijft u 1 dag in het ziekenhuis. Voor de operatie aan het voorhoofd blijft u ook nog een nacht. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operaties.

Wanneer een ooglidcorrectie?
Overhangende oogleden, oogwallen, rimpelvorming rondom de ogen en afhangende wenkbrauwen zijn vaak de eerste opvallende tekenen van het verouderingsproces van de huid in het gelaat. De operatieve behandeling is relatief weinig belastend en geeft een langdurig resultaat.

Voorbereiding

  • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
  • Voor de operatie wordt u onderzocht door de anesthesioloog. Dit heet de “pre-operatieve” screening. Tijdens het pre-operatieve spreekuur zal de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog de verdoving met u doorspreken en zonodig aanvullend onderzoek verrichten. 
  • De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie. Soms wordt de operatie vergoed.
  • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
  • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
  • Op de dag vóór de operatie belt een verpleegkundige u om te melden waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap via uw antwoordapparaat, luister deze dan helemaal af.Voor de operatie aan de oogleden verblijft u 1 dag in het ziekenhuis. Voor de operatie aan het voorhoofd blijft u ook nog een nacht.
  • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (’s nachts) niets meer mag eten, drinken en roken.
  • Sieraden en piercings mag u niet dragen tijdens de operatie. Wij vragen u deze allemaal af te doen.
  • Zorg er voor dat u 2 koelbrillen thuis hebt klaarliggen.

Waar moet u zijn?
U komt op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. De operatie vindt meestal plaats op de Dagbehandeling.
 
Meenemen
​Uw patiëntenpas. Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek. Laat waardevolle spullen thuis.
 
Operaties oogleden

Bovenooglid operatie: Overtollig huid- en vetweefsel, soms ook spierweefsel, wordt weggenomen via een snee in de natuurlijke oogplooi, met een kleine uitloper naar de ooghoek. Het litteken is bij geopende ogen normaal niet te zien. De operatie gebeurt onder narcose of plaatselijk verdoving en duurt 30 tot 45 minuten.

Onderooglid operatie: Het vetweefsel en de vochtophoping, oorzaak van de wallen onder de ogen, neemt de chirurg weg via een snede onder de wimperrand. Ook overtollige huid wordt verwijderd. Hierna hecht de chirurg de wond onderhuids. Het litteken loopt dan onder de wimperrand naar de ooghoek en vandaar enigszins naar opzij in een van de “kraaienpootjes”. De operatie gebeurt onder narcose of plaatselijk verdoving en duurt 45-60 minuten.

Na de operatie
Oogleden zwellen snel op en kleuren blauw (bloeduitstorting). Om de zwelling en de bloeduitstorting rond de ogen zoveel mogelijk tegen te gaan, kunt u het beste de eerste 48 tot 72 uur de ogen zoveel mogelijk koelen met een “koelbril”. Deze bril kunt u kopen bij de drogist. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed. Na 1 week worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee. Na ongeveer 2 weken zijn de zwellingen en de bloeduitstortingen verdwenen. Hierna mag u eventueel weer make-up gaan gebruiken. U kunt uw contactlenzen weer indoen na overleg met uw chirurg. Dit kan vaak na 3 tot 7 dagen.

Voorhoofdslift
De chirurg maakt een aantal sneden in het behaarde deel van het voorhoofd en de slaap via een kijkoperatie (endoscopisch). U blijft voor deze operatie een nacht in het ziekenhuis. De operatie gebeurt onder narcose en duurt 45 tot 60 minuten. De strak getrokken huid wordt vastgezet met nietjes. Deze blijven 2 tot 3 weken zitten. Aanvankelijk lijken de wenkbrauwen te hoog, maar na enkele weken wordt de natuurlijke positie weer bereikt. Doorgaans worden de nietjes waarmee de wonden zijn gesloten, op de polikliniek verwijderd. Dit gebeurt na 2 tot 3 weken.

Complicaties
De kans op infectie en bloedingen bij ooglidcorrecties zijn erg klein. Wel kunnen vrij forse zwellingen en bloeduitstortingen ontstaan. Deze kunnen vervelend zijn, maar zijn van tijdelijke aard. Soms hebben patiënten na de operatie enkele weken last van tranende, branderige of juist droge ogen. Ook dit is van tijdelijke aard. Soms vinden patiënten dat er niet genoeg huid is verwijderd. Echter, als er teveel huid wordt weggehaald om een strak en glad resultaat te krijgen, kan het zijn dat het oog niet meer goed sluit of dat het onderste ooglid van het oog gaat afstaan. Het ooglid kan soms ook tijdelijk wat afstaan doordat het littekentje nog hard en dus nog niet genezen is. Over het algemeen herstelt dit zich vrij snel.

Resultaat
Na 6 tot 9 maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit kan per persoon verschillen. Bij een correctie van de wenkbrauwen kan het voorhoofd ‘doof’ aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt meestal na ongeveer 3 maanden.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder vragen? Stel deze dan tijdens het volgende bezoek of bel naar de Plastische chirurgie, maandag tot vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel:. (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu