Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Cardioversie

Cardioversie

Wat is een cardioversie?
Met een cardioversie wordt met behulp van een elektrische schok geprobeerd uw afwijkende hartritme in een normaal ritme te herstellen. Dit lukt niet in alle gevallen. Voor deze behandeling wordt u in slaap gebracht. Hierdoor merkt u zelf niets van de behandeling.

Voorbereiding

  • Om een cardioversie veilig uit te kunnen voeren, moet de ritmestoornis korter dan 24 uur bestaan of moet u minstens een maand extra bloedverdunnende middelen gebruiken. Bij een paar van deze middelen staat u onder controle van de trombosedienst. De instelling van de antistolling (INR) door de trombosedienst moet lang voldoende goed zijn. Het kan ook zijn dat u een nieuwe generatie antistollingstabletten slikt. Hiervoor geldt ook dat u de tabletten trouw minstens een maand volgens voorschrift gebruikt moet hebben wil een cardioversie uitgevoerd kunnen worden. Op de dag van de behandeling worden de bloedwaardes gecontroleerd. Zijn deze waardes niet goed dan moet de cardioversie worden uitgesteld.
     
  • Voor de cardioversie vindt er eerst door de anesthesist een screening plaats. Dit is bedoeld om van tevoren een goede inschatting te kunnen maken, om de narcose goed te laten verlopen. Hiervoor krijgt u een aparte uitnodiging van de polikliniek Anesthesiologie.
     
  • Vanwege de korte narcose moet u op de dag van de cardioversie nuchter zijn. Dit houdt in dat u vanaf 24.00 uur niets mag eten en drinken. De ochtendmedicijnen (behalve eventuele plastabletten) moet u wel innemen, met een half glas water. Patiënten met suikerziekte (diabetes mellitus) moeten overleggen met de diabetesverpleegkundige of huisarts over een aangepaste dosering insuline of tabletten voor de suikerziekte.
     
  • Via de post ontvangt u een uitnodiging voor de cardioversie met aanvullende informatie en formulieren.

De dag van de behandeling
Op de dag van de ingreep gaat u eerst langs het priklab voor bloedafname, route 40. Daarna laat u een ECG maken, route 79. Deze informatie staat in de uitnodigingsbrief die u via de post krijgt. Nadat bovenstaande onderzoeken zijn afgerond wordt u op de afdeling Hartbewaking verwacht, route 55. Op deze afdeling zal de cardioversie plaatsvinden.

De behandeling
De cardioversie wordt uitgevoerd door een arts van de afdeling cardiologie in samenwerking met een verpleegkundige van deze afdeling. U wordt aangesloten op een monitor. Uw hartritme is daardoor voortdurend zichtbaar. Er wordt een infuus ingebracht waardoor op een later tijdstip slaapmedicatie toegediend zal worden.
Zodra de behandeling gaat plaatsvinden zult u een eventuele bril moeten afzetten en/of gebitsprothese verwijderen. Het slaapmiddel wordt toegediend en de werking is ongeveer 10 minuten. Als u wakker wordt uit de narcose hoort u direct of de behandeling geslaagd is. Als u goed wakker bent mag u weer eten en drinken.

Naar huis
Wanneer een uur na de cardioversie alles goed gaat, mag u naar huis. U mag daarna niet zelf actief aan het verkeer deelnemen. Zorg voor vervoer terug.

Controle afspraak
U krijgt (via de post) een afspraak voor de eerstvolgende controle op de polikliniek.

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Hartbewaking van het Deventer Ziekenhuis, tel.: (0570) 53 53 05.

Context menu