Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Buttonhole aanprikmethode

Buttonhole aanprikmethode

Bij de buttonhole aanprikmethode wordt de shunt telkens op exact dezelfde wijze aangeprikt. Door steeds op dezelfde plaats, hoek en diepte te prikken. Hierdoor ontstaat er na ongeveer 2 weken een ‘tunneltje’ tussen de huid en het bloedvat. Dit is te vergelijken met een oorbelgaatje. Doordat er een tunneltje ontstaat tussen de huid en het bloedvat is het mogelijk om met een stompe naald aan te prikken
Er wordt slechts een stukje van de shunt belast, zodat er minder slijtage van de shunt ontstaat. Buttonhole-prikken wordt alleen gedaan op shunts van eigen bloedvaten.
 
Voordelen

 • minder blauwe plekken op de shunt
 • minder pijn
 • minder herprikken
 • minder littekenvorming
 • maar 2 korstjes zichtbaar op de arm
 • ideaal voor patiënten die zelf hun shunt aanprikken
 • minder bloeden langs de naald

Het aanleggen

 • De dialyseverpleegkundige kijkt eerst welke prikplaatsen geschikt zijn om een buttonhole aan te leggen. Hierbij maakt  de verpleegkundige gebruik van een echoapparaat., om de juiste plaatsen te bepalen.
 • Daarna wordt u de 1e keer met een scherpe naald aangeprikt. De dialyses daarna wordt gelijk geprobeerd om met een stompe naald aan te prikken, zodat het tunneltje tussen de huid en het bloedvat  zo min mogelijk beschadigd wordt.  Het kan zijn dat dit in het begin nog niet lukt dan wordt er gekozen om een scherpe naald  te prikken.
 • Het prikken wordt 2 weken lang door 2 of 3 dezelfde verpleegkundigen gedaan, dit om te waarborgen dat er precies op dezelfde plek wordt geprikt.
 • Na de 1e dialyse wordt het prikgaatje net als anders 10 min afgedrukt. Daarna wordt er nog 5 min gewacht om zeker te weten dat het prikgaatje niet meer na bloed. Vervolgens wordt er een plastic pinnetje (biohole plug ) in de insteekopening gebracht, met als doel de tunnelvorming te versnellen. Deze bioholeplug  blijft zitten tot de volgende dialyse. Dit is niet pijnlijk en wordt na het dialyseren afgeplakt met een pleister. Na 4 dialyses komt er geen bioholeplug meer in het tunneltje en vormt zich een korstje op het prikgat.

Verzorging bioholeplug

 • De pleister mag niet nat worden om infectiegevaar van de buttonhole te voorkomen.
 • Een infectie kunt u herkennen aan een of meer van de volgende verschijnselen: roodheid, dik worden rondom de bioholeplug, koorts, pijn of een kloppend gevoel bij de buttonhole. In dat geval moet u de dialyseafdeling bellen.
 • Als de insteekopening bloedt moet u de pleister eraf halen en de bioholeplug eruit halen en dan het prikgat 10 minuten afdrukken, zoals gebruikelijk. Daarna kunt u het prikgat met een gaasje verbinden.

De buttonhole is aangelegd en dan?
Na 2 weken is meestal het tunneltje gevormd en mag er door alle verpleegkundigen van de dialyseafdeling  met stompe naalden worden geprikt. Bij een volgende dialyse wordt eerst het korstje van de buttonhole verwijderd. Om het korstje makkelijk te verwijderen, doet u 1 uur voor de dialyse een speciale desinfecterende crème op de korstjes. Als het korstje is verwijderd, wordt de stompe naald het tunneltje ingeschoven. Het afdrukken van de shunt gebeurt op precies dezelfde manier als wanneer er met scherpe naalden is geprikt. Dit duurt 10 minuten.”
 

Voorbeeld naalden


Vragen?
Hebt u nog vragen, stel deze vragen dan gerust aan de dialyseverpleegkundige. Ook kunt u contact opnemen met de Dialyseafdeling, tel.: (0570) 53 53 10.

Context menu