Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Botankers of minischroeven

Instructie na aanbrengen botankers of minischroeven

De behandeling

Untitled.png​Vandaag heeft de MKA-chirurg bij u een of meerdere minischroeven of botankers geplaatst. Dit is gedaan op verzoek van uw orthodontist.
 
Minischroeven en botankers leveren een bijdrage aan uw orthodontische behandeling. Ze stellen de orthodontist in staat met de beugel rechtstreeks op het kaakbot krachten uit te oefenen. Dit voorkomt ongewenste verplaatsingen van tanden en kiezen.
 
Hier leest u meer over de behandeling en adviezen voor de periode na de behandeling. De informatie is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u van ons heeft ontvangen.
 
Botankers en minischroeven
Een minischroef is een kleine schroef met een lengte van 8 tot 10 millimeter die op verschillende plaatsen in uw onder- en bovenkaak kan worden aangebracht. Losmaken van het tandvlees of voorboren is bij deze behandeling meestal niet nodig.
 
Een botanker is een klein plaatje van chirurgisch staal dat onder het tandvlees wordt vastgezet met twee of drie schroefjes. Nadat het tandvlees er overheen is gehecht, steekt het uiteinde in de mond uit. De orthodontist bevestigt hieraan de orthodontische draad.
 
Botankers kunnen in onder- en bovenkaak worden geplaatst.
 
Of u minischroeven of botankers heeft gekregen, hangt af van de wensen van uw orthodontist.
 
Mondhygiëne

De wond is gehecht, deze lossen vanzelf op na ongeveer 1 a 2 weken.
 
Een goede mondhygiëne bevordert de genezing. Toch is het belangrijk om de wonden de eerste dagen te ontzien bij het tandenpoetsen. Na ongeveer 1 week mag u het geopereerde gebied weer voorzichtig poetsen.

Soms wordt ter ondersteuning een mondspoeling voorgeschreven om het geopereerde gebied schoon te houden. De rest van uw gebit kunt u direct na de behandeling normaal poetsen.
 
Na een kleine week na het plaatsen van botankers moet u de uiteinden hiervan mee gaan poetsen. Dit blijft u doen zolang de schroeven of ankers in uw mond zitten. Probeer om niet met uw tong met de- uiteinden van de minischroeven of botankers te 'spelen'.

Vervolgafspraak orthodontist
Het is belangrijk dat de minischroeven binnen 2 weken na plaatsing door de orthodontist worden verbonden met uw beugel. Als u daar nog geen afspraak voor heeft, neem dan contact op met uw orthodontist. Voor de botankers wordt meestal een inhelingsperiode van 3 weken afgewacht.
 
Wanneer contact opnemen?
Normaal gesproken nemen de klachten binnen enkele dagen af en zijn na 1 week vrijwel verdwenen.

 • Als de klachten binnen 1 week niet verdwijnen of alleen maar toenemen in hevigheid.
   
 • Als de zwelling na 4-5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
   
 • Als er koorts ontstaat ( >38,5C).
 • Als er een nabloeding optreedt, ondanks dat n eerst op een verbandgaas 30 minuten heeft dicht gebeten.
   
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt. 

Bij de bovenstaande punten is het goed om contact op te nemen met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, tel.: 0570-53 50 75.

Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bij dringende gevallen contact opnemen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoend kaakchirurg, tel.: 0570-53 53 53.

Meer informatie?
Kijk op www.dz.nl/mka of www.mka-chirurgen.nl

Context menu