Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Borstvergroting

Borstvergroting

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een borstvergroting. Voor deze operatie verblijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operatie.

Wanneer een borstvergroting?

Het implanteren van prothesen is een snelle en betrouwbare methode voor het vergroten van borsten met een duurzaam resultaat. Alle moderne prothesen zijn gevuld met siliconengel of fysiologisch zout. De prothesen zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten, en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Meestal wordt de borstvergroting toegepast om grotere en vollere borsten te maken. Borstvergroting kan ook uitstekend dienen om borstweefsel, dat door een zwangerschap, vermagering of veroudering verloren is gegaan, te vervangen. Ook kan het worden toegepast bij licht uitgezakte borsten, die door wat extra vulling weer steviger worden.
De chirurg zal uw wens zoveel mogelijk tegemoet komen. Het resultaat is echter afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is onder het bestaande klierweefsel. Bij jonge vrouwen zal bij een kleine borstomvang voor de operatie een kleinere cupmaat worden bereikt dan bij vrouwen die al kinderen hebben gekregen. Houd er rekening mee dat de operatie meestal niet wordt vergoed. Voor uw specifieke situatie vraagt de arts een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.

Voorbereiding

 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
 • Voor de operatie wordt u onderzocht door de anesthesioloog. Dit heet de “pre-operatieve” screening. Tijdens het pre-operatieve spreekuur zal de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog de verdoving met u doorspreken en zonodig aanvullend onderzoek verrichten. 
 • De chirurg vraagt een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week vóór de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw chirurg, ook wanneer u weer mag starten ná de operatie.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.
 • Op de dag vóór de operatie belt een verpleegkundige u om te melden waar en hoe laat u wordt verwacht. Ontvangt u de boodschap op uw antwoordapparaat, luister deze dan helemaal af.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (’s nachts) niets meer mag eten, drinken en roken.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas.
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Neem ook een sport-bh mee op de dag van opname. De bh moet voldoende steun bieden.

Laat waardevolle spullen thuis.
 
Waar moet u zijn?
U komt op afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. Voor deze operatie verblijft u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis

De operatie
De chirurg kan de prothesen via 3 plaatsen inbrengen:

Via de borstplooi
Na een snee van ongeveer 5 cm wordt de prothese achter de borstklier en meestal voor de borstspier ingebracht. Het litteken valt in de huidplooi onder de borst en is in staande, zittende en liggende houding niet zichtbaar. Dit is de veiligste methode.

Via de tepel
Na een snee van ongeveer 5 cm komt de prothese achter de borstklier en voor de borstspier te liggen. Het litteken is vrijwel niet te zien. Risico’s bij deze methode: kans op verminderd gevoel in de tepel en een verhoogde kans op infectie.

Via de oksel
Na een snee van ongeveer 6 cm wordt de prothese achter de borstspier ingebracht. Deze techniek is moeilijker en geeft een verhoogde kans op bloedingen. De prothese kan niet altijd zo precies worden geplaatst als bij het inbrengen via een snee onder de borst. De operatie duurt 45 tot 75 minuten.

De gewenste afmeting van de borsten is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. De plastisch chirurg zal echter altijd de lichamelijke proporties en de maximale beschikbare ruimte aangeven. De chirurg bespreekt dit met u.

Soorten prothesen

Ronde siliconenprothese
Dit is een gevulde ronde solide siliconengel-implantaat. De prothese is een zacht siliconenzakje, gevuld met siliconengel. Het zakje is zo sterk dat het normaal gesproken niet spontaan kapot gaat en dus geen vrije siliconen in het lichaam komt. Dit is de meest gebruikte prothese. De prothese geeft een mooi resultaat omdat de weerstand en de veerkracht met natuurlijk klier- en vetweefsel overeenkomt.

Anatomisch gevormde prothese
Dit is een borstprothese met solide siliconengel die een natuurlijke borstvorm nabootst. Kenmerkend voor deze prothese is dat de snee altijd in de borstplooi ligt. Deze prothese is duurder dan de overig gebruikte prothesen.

Alle degelijke onderzoeken geven aan dat er geen relatie bestaat tussen het hebben van siliconenprothesen enerzijds en het krijgen van borstkanker of afweerziekten anderzijds. Voor mensen die de voorkeur geven aan een andere prothese is er één beproefd alternatief:

Prothese gevuld met zoutwateroplossing
Dit is een siliconenzakje, gevuld met een zoutwateroplossing die overeenkomt met de samenstelling van lichaamsvocht. Het nadeel van deze prothese is dat ze minder zacht en makkelijker vervormbaar zijn dan de siliconenprothesen, waardoor een minder natuurlijk resultaat kan ontstaan. Hierdoor zijn de prothesen van buitenaf te voelen en kunnen ze vaak plooien of ribbels veroorzaken.

Na de operatie
De eerste dagen na de operatie ervaart u een stuwinggevoel in uw borsten. Bewegen van de armen kan gevoelig zijn. Dit is een normale reactie en neemt binnen 2 weken vanzelf af. De borsten kunnen de eerste 3 weken extra gespannen zijn door wondvocht en bloeduitstortingen. Na verloop van enkele maanden zal de gevoeligheid en roodheid verminderen. De hechtingen worden na ongeveer 2 weken verwijderd als u voor controle op de polikliniek komt. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Leefregels
Voor een optimale genezing van de littekens doet u er goed aan de volgende adviezen op te volgen:

 • u draagt de sportbeha; 3 weken lang, dag en nacht;
 • u mag de dag na de operatie alweer douchen;
 • geef uw borsten rust in de eerste 3 weken;
 • vermijd zwaar tillen en ga de eerste 2 weken niet werken;
 • na 2 weken kunt u uw gewone werk weer hervatten;
 • belast uw borsten niet; sport niet de eerste 3 weken, dus ook niet zwemmen;
 • na 3 weken kunt u alles weer gewoon doen;
 • indien van toepassing kunt u gewoon borstvoeding geven;
 • er zijn géén risico’s met duiken, vliegen of krachtsporten;
 • röntgenfoto’s maken en echografie van de borsten is zonder risico;
 • bescherm de littekens het eerste jaar tegen de zon of zonnebank door gebruik te maken van zonnebrandcréme met factor 20 of hoger.

Complicaties
Bij iedere operatie is er kans op gangbare complicaties zoals infecties, bloeduitstortingen en bloedingen. Het is niet altijd te voorkomen dat er kapselschrompeling optreedt. Elk lichaamsvreemd materiaal wordt door het lichaam omhuld door een dunne laag bindweefsel, kapsel genaamd. Bij sommige patiënten kan dit kapsel schrompelen, waardoor uw borst hard kan worden, pijn gaat doen of van vorm kan veranderen. Hier is al heel wat onderzoek naar gedaan maar de oorzaak is nog onbekend. Bij het gebruik van prothesen met een geruwd oppervlak is de kans op een schrompeling van het kapsel in de eerste 10 jaar 5% en bij de gladde prothesen 30%.

Resultaat
Na 9 tot 12 maanden is het eindresultaat te beoordelen. De genezing van de littekens is niet helemaal te voorspellen, dit kan per persoon verschillen.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. Die is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, telefoonnummer (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu