Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Borstoperatie - naar huis met een drain

Borstoperatie - naar huis met een drain

Als bent opgenomen geweest in het Deventer Ziekenhuis omdat u een borstoperatie hebt ondergaan waarbij uw borst en/of okselklieren zijn verwijderd. Nu mag u met de drain naar huis. Hier informeren we u over het controleren van de drain, de wond en het verzorgen van de drain.

Wat is een drain?
Een drain is een dun slangetje, waarvan een deel is voorzien van kleine gaatjes. Dit gedeelte wordt tijdens de operatie in de wond geplaatst. Via de kleine gaatjes worden bloed en wondvocht afgezogen. Door het vacuümsysteem kan het wondvocht maar één kant op. Zo kan er geen vochtophoping in het wondgebied ontstaan. Dit bevordert de wondgenezing. De eerste dagen na de operatie zal het vocht er rood uitzien omdat er van binnen nog een wond is. Na een aantal dagen produceert de drain helder, gelig vocht (= lymfevocht). Dit betekent dat de wond geneest. De drain is vastgezet met een hechting, zodat deze niet zomaar kan loslaten.

Instructies voor het verzorgen van de drain
2 tot 4 dagen na de borstoperatie bent u gewoonlijk genoeg hersteld om naar huis te gaan. De drain blijft zitten totdat er minder dan 30 ml. vocht per dag uit de wond komt. U moet in de tussentijd, eventueel samen met uw partner, de drain goed verzorgen.

Huid rond de drain bekijken
Bekijk de huid rond de drain elke dag goed. Let op of u geen vieze afscheiding of een abnormale zwelling ziet. Ook mag de drain niet verschoven zijn. Ziet u de gaatjes van de drain zitten? Dat betekent dat de drain niet meer vacuüm is en verwijderd moet worden. De derde dag na de operatie is de huid rond de drain hoogstwaarschijnlijk rood. Dit is normaal. Als de huid niet alleen rood is, maar ook pijn doet, kunt u een infectie hebben.

De drain legen
Elke dag moet u het wondvocht uit de drain halen. Doe dat 1 of 2 keer per dag. Draai het witte dopje onderaan de balg (dat is het harmonciagedeelte van de drain) open. Schuif het onderste klemmetje open en leeg met één hand de balg in het maatbekertje dat u hebt gekregen van de verpleegkundige. Laat het bovenste klemmetje open, een klepje in de slang zorgt ervoor dat het vocht niet terug kan lopen. Houd de balg dichtgeknepen en schuif tegelijkertijd het groene klemmetje dicht. Draai dan het witte dopje weer dicht.

Hoeveelheid wondvocht meten
Elke dag moet u opschrijven hoeveel vocht er uit de drain is gekomen. De verpleegkundige heeft u hiervoor een maatbekertje en lijst om het te noteren meegegeven. Leegt u de drain meerdere keren op een dag. Tel de hoeveelheden vocht dan bij elkaar op en schrijf per dag het totaal op de lijst.

Leefregels
Na 2 dagen mag u weer douchen. Spoel eventuele zeepresten van de wond en de drain. Dep de wond en insteekopening van de drain met een handdoek droog. 2 weken na de operatie kunt u weer in bad en zwemmen. Zorg dat u gemakkelijk zittende kleding draagt, zodat de drain niet wordt afgekneld. U mag uw arm gebruiken, maar niet hoger heffen dan 90 graden ten opzichte van uw schouder. De mammacareverpleegkundige zal verdere leefregels met u bespreken.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt of problemen met de drain krijgt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60 of de mammacareverpleegkundige, bereikbaar op maandag en woensdag van 9.00 tot 9.30 en vrijdag van 9.45 tot 10.15 uur, tel. (0570) 53 54 22. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

  • De drain zit naar uw idee niet meer goed op zijn plaats.
  • Uw huid rond de drain is erg gezwollen, rood en pijnlijk.
  • Het drainvocht lijkt steeds bloederiger te worden.
  • Het lukt u niet om de drain te legen.
  • U krijgt de drain niet vacuüm.
  • Er lekt drainvocht langs de drain.
  • De drain is er uitgevallen.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Controle op de polikliniek
Als u na uw opname het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak mee voor een nacontrole op de Mammapolikliniek (Heelkunde), route 77. De mammacareverpleegkundige controleert de wond en de drain. Wilt u de lijst waarop u hebt geschreven hoeveel wondvocht er uit de drain is gekomen, meenemen naar de polikliniek. De mammacaerverpleegkundige zal de drain na 5 dagen verwijderen om de kans op infectie te beperken.

Vragen?
Hebt u nog vragen of wilt u iets anders bespreken met de mammacareverpleegkundige, dan kunt u maandag t/m vrijdag bellen van 9.00 tot 9.30 uur naar, tel.: (0570) 53 54 22. Bel bij geen gehoor, tel.: (0570) 53 50 60 of mail naar: cmmamma@dz.nl.  

Context menu