Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Blaasspoelen met Cystistat of Gepan

Blaasspoelen met Cystistat of Gepan

Wat is blaasspoelen met Cystistat of Gepan? 
Blaasspoelingen worden gegeven om de beschermlaag van uw blaas te herstellen. Ook kunnen ze de pijnklachten in uw onderbuik, blaas en/of urineleider verminderen. Het kan de kans op blaassontstekingen verkleinen. Het verbetert de beschermende laag van de binnenkant van uw blaas (glycoaminoglycanen-laag). Er zijn 2 verschillende merken spoelvloeistof: Cystistat en Gepan. De uroloog bespreekt vooraf met u welk middel u krijgt en hoeveel spoelingen nodig zijn.

Voorbereiding
Het is belangrijk dat u 3 tot 4 uur voor de blaasspoeling niet meer drinkt. U mag wel gewoon eten. De bedoeling is dat u de spoelvloeistof ongeveer 1 uur (minimaal een half uur) in de blaas houdt. Minder drinken van tevoren voorkomt dat u voortijdig moet plassen.

Melden
U meldt zich op de afgesproken tijd en plek. Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u die nog niet of moet de pas worden gewijzigd, dan kunt u dit regelen bij de receptie hoofdingang.

De blaasspoeling
Eerst wordt de blaas geleegd met een katheter. Vervolgens brengt de verpleegkundige een kleine hoeveelheid (50 ml) van de vloeistof in uw blaas. Hierna gaat de katheter er weer uit. Het medicijn heeft een optimale werking als deze 2 uur in de blaas blijft. Om de vloeistof beter te verdelen over de blaas is het goed om deze periode te blijven liggen.

Bijwerkingen
Deze spoeling kan een aantal bijwerkingen hebben:

  • Verhoogde aandrang en branderigheid bij het uitplassen kort na de spoeling.
  • De eerste keren na de spoeling kan er wat bloed bij de urine zitten.

Duur
Meestal wordt Cystistat of Gepan 4 tot 6 weken, iedere week gegeven. Daarna wordt de spoeling een langere periode, 1x per maand, gegeven.

Vragen/verhinderd?
Hebt u nog vragen? Stel deze dan aan uw behandelend arts of de verpleegkundige. Mocht u plotseling verhinderd zijn, wilt u dan contact opnemen met de poli Urologie, tel.: (0570) 53 51 50.

Context menu