Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Basaalcelcarcinoom - Plastische Chirurgie

Basaalcelcarcinoom

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor het verwijderen van een basaalcelcarcinoom. Dit gebeurt in overleg met de behandelende arts. Deze operatie kan plaatsvinden in dagbehandeling of poliklinisch. Hier leest u meer over de behandeling.

Wat is basaalcelcarcinoom?
Basaalcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. De kwaadaardige veranderingen ontstaan in de onderste cellen van de opperhuid. Blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Het hele leven lang is het dagelijks nodig dat beschadigd DNA wordt hersteld, waarbij er na uitgebreide zonnebaden meer schade hersteld moet worden dan na geringe zonblootstelling. Af en toe wordt een DNA beschadiging op een belangrijk punt in het erfelijke materiaal niet gerepareerd en ontstaat er een kwaadaardige cel, die ongecontroleerd begint te groeien, Daardoor ontstaat na verloop van tijd huidkanker.
 
Hoe ontstaat basaalcelcarcinoom?
Er zijn verschillende vormen van het BCC.Ze hebben met elkaar gemeen dat op de huid een langzaam groeiende roze-, huidkleurige- of lichtbruine verhevenheid ontstaat, die geleidelijk groter wordt. Maar vroeg of laat gaat het gezwelletje in het midden stuk, waardoor een niet genezend wondje ontstaat. Meestal zijn er geen klachten van jeuk of pijn. Het gezwelletje is wat glazig, glanzend en toont soms kleine bloedvaatjes. Het basaalcelcarcinoom ontstaat vooral op de zonbeschadigde huid van het aangezicht, zoals op en om de neus, het slapen en de oren. 
 
Behandeling
De plastische chirurg verwijdert het BCC onder plaatselijke of algehele verdoving.
Hierbij wordt rekening gehouden met het beste cosmetische resultaat. Als het niet mogelijk is om de wondranden direct te sluiten, dan wordt er gebruik gemaakt van een plastiek.Dat is een techniek waarbij huid van elders wordt gebruikt om de wond toch mooi te kunnen sluiten.

De behandeling kan zowel poliklinisch als klinisch plaats vinden. Dit is afhankelijk van wat de arts met u bespreekt. Belangrijk hierbij zijn twee uitgangspunten:

 1. De tumor dient in zijn geheel(radicaal) te worden verwijderd.
 2. Het mooiste cosmetische resultaat wordt nagestreefd.

Als de tumor niet geheel verwijderd is krijgt u een nieuwe afspraak om de resttumor te verwijderen.Een andere optie is bijvoorbeeld bestraling.Ook wanneer de tumor op de zelfde plaats weer terug komt (recidief) is de behandeling bij voorkeur chirurgisch.
 
Voorbereiding operatieve behandeling

 • Regel vervoer voor de thuisreis. Houd er rekening mee dat u zich niet prettig kunt voelen na de operatie. Iedereen reageert namelijk anders op de behandeling.
 • De chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit.
 • Meld op de polikliniek het gebruik van bloedverdunnende medicijnen en eventuele overgevoeligheid voor jodium of pleisters aan de arts of verpleegkundige.
 • Als U poliklinisch geholpen wordt hoeft U niet nuchter te zijn.
 • Als u op de dag van de operatie opgenomen wordt, dan moet u nuchter zijn.Dit betekent dat u na 24.00 uur( s”nachts) niets meer mag eten, drinken en roken.
 • Alle sieraden afdoen.
 • In verband met het dichtschroeien van de bloedvaatjes ter plaatse, dienen eventuele piercings verwijderd te worden over het hele lichaam.
 • Indien u als dame aan uw gezicht wordt geholpen, verzoeken wij u geen make-up op te brengen.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en/of pleisters.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u dit nog niet of moet dit worden gewijzigd, meldt u zich dan bij de receptie hoofdingang. 

Melden
U komt op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. De operatie vindt meestal plaats op de dagbehandeling of op de poliklinische operatiekamer.

Na de operatie

 • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied pijnlijk zijn. U kunt dan bijvoorbeeld Paracetamol 500 mg. gebruiken, maximaal 3 keer per dag 2 tabletten.
 • De wond heeft rust nodig om te genezen, vermijd daarom bewegingen die druk of kracht op de wond uitoefenen.
 • Na een aantal dagen bij uw eerste poliklinische controle, wordt het verband verwijderd of vervangen. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.
 • Na circa 1á 2 weken worden indien nodig, de hechtingen verwijderd op de polikliniek, de arts bespreekt dan ook de uitslag met u.

Wat kunt u zelf nog doen?
Het feit dat iemand een basaalcelcarcinoom heeft ontwikkeld, is meestal een teken dat de huid al veel zonneschade heeft doorgemaakt. Het is daarom belangrijk dat u de huid voortaan goed tegen de felle zon beschermt om extra schade te voorkomen. Een goede zonnebrandcrème, beschermende kleding (hoed) en vermijden van de felle zon op het heetst van de dag (in de zomer tussen 11.00 en 16.00 uur) zijn essentieel.
 
Mogenlijke complicaties
De kans op infectie en bloedingen is erg klein. Een specifiek risico van deze operatie is het ontstaan van letsel van zenuwtakjes, waardoor het gevoel van de geopereerde gebied kan verminderen.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu