Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Barbotage behandeling van de schouder

Barbotage behandeling van de schouder

Dit is een behandeling van een peesontsteking van de schouder die wordt veroorzaakt door een verkalking. Met echografie bepalen we de juiste plaats voor de punctie.

Voorbereiding
U bent niet in staat om zelf naar huis te rijden of te fietsen na het onderzoek. Regel daarom van te voren vervoer naar huis.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond.

Behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd op de echokamer. De echo-assistent haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier ontbloot u uw schouder.
In de echokamer gaat u op de onderzoektafel liggen. De radioloog desinfecteert uw huid en geeft hierin een verdovingsprik. Met behulp van het echografieapparaat (transducer) wordt de juiste plaats voor de punctie bepaald. De radioloog prikt met de naald een aantal keren in de aanwezige kalk in de pezen van de schouder zodat de kalk los komt. Ook wordt er lidocaine (verdovingsmiddel) in het schoudergewricht gespoten. Vervolgens wordt de kalk meerdere malen aangeprikt en doorspoeld met de verdovingsvloeistof. Een deel van de kalk verlaat hierbij via de naald direct het lichaam. Door de reactie van het lichaam op de prikken, wordt de rest van de kalk door het lichaam opgenomen. Dit proces geeft de eerste tijd na de behandeling (soms tot 2 weken) meestal meer pijnklachten dan er voor de behandeling waren. U kunt hier een pijnstiller voor gebruiken. Na afloop van de punctie wordt er een pijnstiller en een ontstekingsremmer (kenacort) in de slijmbeurs gespoten. Geleidelijk zullen de klachten en de kalk afnemen.

Risico’s, bijwerkingen en complicaties
Elke ingreep kent risico’s, bijwerkingen en/of complicaties. Na deze ingreep heeft u de eerste 6-8 uur geen pijn. Daarna komt de pijn terug, meestal heviger dan voorheen. Ook is uw huid rood en gezwollen. Dit is onderdeel van het genezingsproces en zakt geleidelijk af. Als het nodig is, kunt u pijnstilling nemen (bijvoorbeeld paracetamol). U kunt uw arm gewoon gebruiken na deze behandeling, indien u nog fysiotherapie heeft verzoeken wij u contact op te nemen met uw behandelend specialist om dit eventueel op te schuiven.

Hoe lang duurt het?
In totaal bent u ongeveer 20 tot 30 minuten op de afdeling Radiologie.

Uitslag/resultaat
De radioloog maakt een verslag van deze ingreep. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de verdere behandeling. Bij 80% van de patiënten is deze behandeling effectief. Indien deze behandeling bij u wel effect heeft maar nog niet volledig resultaat kan deze behandeling zo nodig herhaald worden. Er moet dan wel minimaal 6-8 weken tussen zitten. U kunt dat bespreken met uw behandelend specialist.

Wanneer contact opnemen?
Als u de dagen na de punctie extreme onverklaarbare pijnklachten hebt en u komt via de orthopeed, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de Spoedeisende hulp, tel.: (0570) 53 00 00. U moet dan aangeven dat u een schouderpunctie hebt gehad en wanneer die heeft plaatsgevonden. Komt u via de huisarts, dan kunt u binnen kantoortijden contact opnemen met uw huisarts en buiten kantoortijden met de Spoedpost Huisartsenzorg  Deventer en omstreken, tel.: (0570) 50 17 77.
 
Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135.