Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Ascitesdrainage

Ascitesdrainage

Ascitesdrainage is het verwijderen van vocht uit de buikholte. Hierbij wordt de buikholte aangeprikt zodat het vocht kan weglopen.

Oorzaak ascites
Normaal bevat de buikholte een kleine hoeveelheid vocht. Het vocht wordt via de lymfe, het systeem dat afvalstoffen uit het lichaam verwijdert, weer opgenomen in het bloed. Lukt dit niet, dan ontstaat er Ascites: een afwijkende vochtophoping in de buikholte. Dit kan veroorzaakt worden door kanker of een leveraandoening. Door de vochtophoping is de  buik gespannen en vergroot. Door het overtollige vocht hebt u snel een vol gevoel in de maag en kunt u last krijgen van benauwdheid of een continue druk op de blaas. Ook neemt uw gewicht toe.

Opname
Voor de ascitesdrainage wordt u opgenomen op een verpleegafdeling, of u bent al opgenomen. Kom in ieder geval op de afgesproken dag en tijd naar de verpleegafdeling die u hebt doorgekregen.

Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt uw verwijzend arts u of en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten. Voor de behandeling wordt dan bloed afgenomen om de de stolling te controleren. Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

De behandeling
U komt in bed naar de afdeling Radiologie. De laborant geeft u een uitleg over het verloop van de behandeling. De radioloog zoekt met een echografie-apparaat de juiste plaats voor de punctie door langzaam over uw buik te strijken. Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt de plaats gedesinfecteerd (meestal met jodium) en komt er een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de plaats waar de drain wordt ingebracht en maakt een klein sneetje in de huid. Vervolgens wordt de drain ingebracht dit kan nog gevoelig zijn. Aan de drain wordt een opvangzak bevestigd om het vocht op te vangen. Soms wordt een buisje vocht voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Dit is afhankelijk van de oorzaak van het ontstaan van het vocht.

Duur
De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk en de insteekopening van de drain. De verpleegkundige controleert hoeveel vocht er afloopt. Daarna bepaalt de arts wanneer de drain verwijderd mag worden, over het algemeen blijft de drain enkele uren zitten.

Bijwerkingen
Door afname van het vocht uit de buik is het mogelijk dat de bloeddruk daalt. Het is belangrijk dat u na de behandeling rustig blijft liggen of zitten, u kunt namelijk duizelig worden door een verlaagde bloeddruk. Tijdens of na de ascitesdrainage kunt u last hebben van buikkrampen.

Mogelijke complicaties
De risico’s van de behandeling zijn zeer gering. Uw verwijzend specialist heeft, samen met u, een goede afweging moeten maken tussen de eventuele risico’s van de behandeling en het belang van de behandeling. Als u de dagen na de behandeling onverklaarbare pijnklachten heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met de Spoed Eisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 535 135 of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Context menu