Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Anuskloofje (fissuur) behandelen met zalf

Anuskloofje (fissuur) behandelen met zalf

Om een kloofje (fissuur) aan uw anus te behandelen ​heeft uw specialist zalf voorgeschreven. U leest u hier hoe u de zalf gebruikt. Ook leest u wat u nog meer kunt doen om het kloofje goed te laten herstellen.

Instructies gebruik zalf
Een kloofje in uw anus doet vaak veel pijn en kan jeukklachten geven. Het kan ook een beetje bloeden of vochtverlies geven. Het geneest moeilijk doordat uw kringspier gespannen is. Mogelijke oorzaak kan zijn dat u door de pijn verkeerd perst of drukt. De zalf die u hebt gekregen, zorgt ervoor dat uw kringspier ontspant en uw bloedvaten wijder worden. Zo verbetert de doorbloeding en krijgt het kloofje de kans te genezen. De zalf zorgt er ook voor dat het minder pijn doet. U heeft ISDN-zalf of Diltiazem-crème gekregen. Hieronder leest u de gebruiksinstructies.

ISDN-zalf
Breng de zalf met uw vinger 6 keer per dag aan op en rondom het kloofje en iets in de anus. Gebruik hiervoor de plastic handschoen. De zalf werkt de hele dag. Als u minder vaak smeert, verbetert de doorbloeding niet genoeg en geneest het wondje niet. ’s Nachts hoeft u de zalf niet te gebruiken. Gebruik consequent de zalf gedurende 6 weken. Advies: vraag uw apotheek om kleinere, handzame tubes.

Diltiazem-crème
De Diltiazem-crème brengt u aan op dezelfde manier als de ISDN-zalf. De Diltiazem-crème gebruikt u 2 keer per dag, consequent gedurende 6 weken. Advies: vraag uw apotheek om kleinere, handzame tubes.

Bijwerkingen
De ISDN-zalf en Diltiazem-crème kunnen zorgen voor hoofdpijn. Dat komt doordat uw bloedvaten wijder worden. De hoofdpijn verdwijnt binnen een paar dagen. U kunt hiervoor paracetamol gebruiken: maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Ook misselijkheid en braken, hartkloppingen en jeuk komen onder gebruikers van de ISDN-zalf en Diltiazem-crème voor.

Leefregels
Een goede stoelgang kan helpen bij het herstel van het kloofje. Harde ontlasting voorkomt u door voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter per dag) en gezonde voeding met veel vezels te nemen. Vezels zitten in groente, fruit, bruin brood en peulvruchten. Ook veel bewegen helpt. Zie ook folder 'Adviezen bij goede stoelgang'. Als het nodig is, schrijft uw specialist een poeder voor om de stoelgang te verbeteren. Het is een hardnekkig probleem wat veel van uw geduld vergt, minimaal 3 maanden.

Nacontrole
Nadat u 6 weken de zalf hebt gebruikt, komt u voor controle bij uw specialist op het proctologie spreekuur. U heeft hiervoor een afspraak meegekregen. Als het kloofje nog niet goed hersteld is, kan het nodig zijn de zalf nog eens 6 weken te gebruiken. Als ook dat niet helpt, is een andere behandeling nodig. Uw specialist informeert u daarover.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u die stellen aan uw specialist of verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Of kijk op www.dz.nl/proctologie.

Context menu