Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Anticonceptie

Anticonceptie

Anticonceptie betekent letterlijk: tegen conceptie, of tegen bevruchting. Anticonceptie is een manier om de bevruchting en/of innesteling van een bevruchte eicel tegen te gaan en dus de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken.
 
Om zwangerschap te voorkomen, bestaan er verschillende methoden:
Welke methode u ook toepast, als u ermee stopt kunt u in principe meteen zwanger worden. De ene methode is veel betrouwbaarder dan de andere, maar bij alle methoden blijft er een kans op zwangerschap bestaan. Geen enkele anticonceptiemethode is voor 100 procent veilig, maar er zijn wel steeds meer methoden die dit benaderen. Het meest betrouwbaar zijn de methoden waarbij u zelf niets hoeft te doen: de sterilisatie, het hormoonstaafje, het hormoonspiraal, het koperspiraal en de prikpil.

Hormonale middelen die u zelf moet 'bijhouden' blijken minder betrouwbaar te zijn: u kunt ze vergeten of verkeerd gebruiken. Hiertoe behoren de anticonceptiepil, de anticonceptiering, de anticonceptiepleister, het condoom, het diafragma of pessarium, het siliconenkapje, de zaaddodende middelen en de methode waarbij u uitrekent wanneer er een eisprong is. 
 
Behandeling
De huisarts of gynaecoloog zal met u bespreken wat de mogelijkheden voor u zijn met de voor en nadelen. Niet elke methode is voor iedereen geschikt, afhankelijk van bijvoorbeeld ziekten waarbij liever geen hormonen gegeven worden, de betrouwbaarheid en eventuele kinderwens in de toekomst. De mogelijkheden zijn:

Context menu