Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Amandeloperatie bij kinderen

Amandeloperatie bij kinderen

Amandelen bestaan uit lymfklierweefsel. In de overgang van de mond/neus naar de keel is veel van dit lymfeklierweefsel te vinden. Dit weefsel vangt een groot deel van de binnendringende ziekteverwekkers op en maakt ze onschadelijk. Wanneer de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aankunnen, raken ze ontstoken. Meestal ontstaat een een forse zwelling. Omdat de amandelen maar een klein gedeelte van het lymfekliersysteem vormen, heeft verwijdering geen merkbare gevolgen voor de afweer.

Ontstoken neusamandelen kunnen leiden tot een voortdurende of telkens optredende verkoudheid met een vieze neus. Andere klachten kunnen zijn: slecht slapen, snurken, veel door de mond ademen of herhaalde oorstekingen. Gaat het om de keelamandelen, dan zijn de klachten meestal herhaalde perioden van keelpijn met slikklachten en temperatuursverhoging. De keelamandelen kunnen ook voortdurend in een meer of minder ontstoken toestand verkeren. In dat geval treden klachten van moeheid, hangerigheid, afgenomen eetlust en slechte adem meer op de voorgrond. In de hals zijn dan vaak verdikte lymfklieren te voelen. Zeer grote keelamandelen kunnen zelfs de ademhaling wat belemmeren, dit kan nachtelijke onrust met onregelmatig snurken tot gevolg hebben. 

Bij kinderen wordt meestal een operatietechniek gebruikt die men vroeger ‘amandelen knippen’ noemde. Met een speciaal instrument worden de amandelen in één beweging als het ware los gewoeld van de onderlaag. Bij volwassenen worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken van de onderliggende weefsellaag, ook wel 'pellen' genoemd. Dit omdat de keelamandelen bij volwassenen veel vaster zitten dan bij kinderen. In een aantal gevallen wordt bij kinderen dezelfde techniek gebruikt als bij volwassenen.

Lees hier de folder:

» Amandeloperatie bij kinderen