Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Adviezen na een hartinfarct

Adviezen na een hartinfarct

Na een hartinfarct dringt het vaak - als u weer thuis bent - pas tot u door wat zo'n infarct betekent voor uzelf, uw partner, gezin, werk, huishouden en hobby’s. Van de verpleegkundige hebt u de brochure 'Verder na een hartinfarct' gekregen. Lees die eerst rustig door. Hieronder staat informatie die de fysiotherapeut en de cardioloog als aanvulling op die brochure willen geven.

Inspanning/rust
Lichaamsbeweging doet u goed en bevordert uw herstel. In het ziekenhuis bent u al begonnen met u lichamelijk in te spannen bij uw persoonlijke verzorging, het wandelen op de afdeling en traplopen. Het is belangrijk om inspanning en rust af te wisselen. Uw hart heeft tijd nodig om te herstellen.
 
Wat te doen?
De 1e week moet u rustig aan doen. Voer de duur van de inspanning langzaam op. In het ziekenhuis geeft de fysiotherapeut u hiervoor instructies. Het is belangrijk dat u weer vertrouwen in uw lichaam krijgt. In het begin kunt u zich nog snel vermoeid voelen. Neem rust na inspanning en pauzeer wanneer u dat wilt. Rust bijvoorbeeld ook ’s middags na het eten. Het is normaal dat u zich in het begin onzeker voelt om te bewegen. U kunt zich ook angstig voelen. Het helpt als u hierover praat met anderen, bijvoorbeeld met uw partner of gezinsleden.
 
Wandelen
Wandelen is een eenvoudige manier van bewegen. Maak iedere dag een wandeling. De duur en het aantal keren mag u langzaam uitbreiden. Ga gerust alleen wandelen. Maak eventueel een afspraak met uw partner zodat hij of zij niet ongerust wordt. Houdt u zich dan wel aan deze afspraak.
 
Traplopen
Traplopen is een goede training in het begin. Pas uw tempo aan en adem vooral door tijdens het traplopen. Ga niet rennen.
 
Fietsen
Als het wandelen goed gaat, mag u na 1 of 2 weken weer proberen te fietsen. Houd er rekening mee dat u ook weer terug moet. Begin eerst met iemand samen te fietsen. Let op: u neemt deel aan het verkeer. Bij drukte moet u goed en snel kunnen reageren.
 
Autorijden
Na 2 tot 4 weken kunt u weer beginnen met autorijden. Let op: u moet zich wel goed concentreren op het verkeer. Uw concentratievermogen en reactiesnelheid kunnen door het hartinfarct afnemen. Neem daarom de 1e keer iemand mee die zelf ook kan autorijden.
 
Werk / sport
Het hervatten van uw werk en sport bespreekt de cardioloog met u op de eerste poliklinische controleafspraak.
 
Bezoek
De eerste dagen nadat u uit het ziekenhuis bent gekomen, kan bezoek vermoeiend zijn. Maak uw bezoek duidelijk als het u te druk wordt. Probeer het bezoek te spreiden.
 
Vragen?
Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust aan uw cardioloog. Schrijf eventueel uw vragen op een briefje en neem het mee naar de polikliniek als u voor controle komt. U kunt ook bellen naar de afdeling Fysiotherapie, telefoon: (0570) 53 50 35.

Context menu