Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Adviezen na een handoperatie (2.)

Adviezen na een handoperatie (2.)

Om het herstel na uw operatie zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, hebben wij enkele adviezen voor u.

Verband
Uw geopereerde hand is verbonden. Houd het verband schoon en droog. Dat helpt infecties voorkomen. Om het verband droog te houden tijdens het douchen, kunt u hier een plastic zak om binden.
 
5 dagen na de operatie mag u zelf het verband verwijderen. Vanaf nu mag u de hand wassen. Deze nat worden bij douchen of haren wassen. Indien nodig kunt u wond daarna droog verbinden met een pleister of een gaasje. 
 
Spalk
Na sommige ingrepen wordt een (gips)spalk aangebracht. Deze is om rust en stevigheid aan het geopereerde gebied te bieden. Een spalk zit onder het verband en maar aan één kant van de hand of arm. Daardoor is er minder kans op knellen als het geopereerde gebied wat gaat zwellen.

Een gipsspalk is niet stevig genoeg om kracht mee te zetten. Het biedt geen bescherming tegen stoten of vallen! Wees daarom alstublieft voorzichtig.
 
Gips neemt water en vocht op. Het wordt dan zacht en is niet meer stevig. Als u een gipsspalk heeft vragen wij u daarom extra goed op te letten dat het verband droog blijft.
 
Een spalk wordt bij het eerstvolgende controlebezoek, bij de verpleegkundige, verwijderd. Als dat nodig is voor de behandeling wordt dit vervangen door een gips rondom of een nieuwe oefenspalk.
 
Zwelling
Na een operatie ontstaat er altijd zwelling. Hierdoor kan het verband strak gaan zitten waardoor pijn en tintelingen kunnen ontstaan.
 
Het is daarom erg belangrijk om zoveel mogelijk zwelling te voorkomen. Dit kunt u doen door de hand steeds boven het niveau van het hart te houden. De draagdoek helpt daarbij. Als u moe wordt van de draagdoek, kunt u ook de hand op de schouder houden. Wanneer u zit is het goed om de arm op de armleuning van de stoel met een kussen te ondersteunen. In bed legt u de hand en arm hoog op een kussen. Neem alstublieft contact op met ons als u merkt dat de vingers dik worden, u veel pijn heeft en u denkt dat het verband te strak zou kunnen zitten. De telefoonnummers vind u aan het eind.
 
Oefenen
Tijdens het polibezoek krijgt u van de verpleegkundige gerichte oefenadviezen. De oefeningen mag u 5 dagen na de operatie starten. Tot die tijd is het belangrijk uw geopereerde hand rust te gunnen. Daarom is het belangrijk de hand en vingers alleen zonder kracht te zetten te bewegen. Wél kunt u de elleboog en schouder soepel houden door deze regelmatig losjes te strekken, buigen en draaien.

Pijnstilling
Gebruik paracetamol tegen de pijn. U mag hiervan maximaal 4 maal per dag twee stuks van 500 mg. innemen.

Autorijden
Hierin is de Nederlandse wegenverkeerswet duidelijk: het is altijd de verantwoordelijkheid van de bestuurder van een voertuig om te zorgen dat hij of zij veilig deelneemt aan het verkeer en geen gevaar vormt voor zichzelf of andere weggebruikers. U riskeert een boete of aansprakelijkheid als u zich hier niet aan houd. Ook kan uw verzekeraar in bepaalde gevallen beslissen niet uit te keren bij schade. Ons advies is daarom om geen voertuig te besturen zolang u geen optimale controle en kracht in uw geopereerde hand heeft.

Wanneer contact opnemen?
Bij acute problemen zoals: ernstig doorlekken van het verband (nabloeding), erge pijn (terwijl u de pijnstilling volgens voorschrift gebruikt), hoge koorts, dikke vingers en een knellend gevoel in de vingers en/of de hand, kunt u contact opnemen met het ziekenhuis. Tussen 08.00 en 17:00 kunt u bellen met de polikliniek van de plastische chirurgie, tel.: (0570) 53 51 25. Buiten deze tijden neemt u contact op met de Spoed Eisende Hulp, via het algemene nummer van het ziekenhuis: (0570) 53 53 53.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu