Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Achillespeesbrace

Achillespeesbrace

Na de operatie aan uw achillespees hebt u een gipsspalk gekregen voor 2 weken. U moet nu nog 4 weken een achillespeesbrace dragen. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u bepaalde instructies opvolgt.

De achillespeesbrace
Uw achillespees is gehecht en moet herstellen. De brace zorgt ervoor dat er niet te veel kracht komt op de achillespees. Hij bestaat uit een band die hoog om uw kuit zit. Hieraan is met klittenband een elastiek bevestigd. Ter hoogte van uw hiel zit het elastiek vast aan een verbandschoen (of een oude schoen van uzelf, waarin aan de achterkant bij de hiel een klein gaatje wordt gemaakt om het elastiek te bevestigen). De eerste 2 weken krijgt u een hakverhoging van 2 cm in uw schoen, zodat u uw achillespees bij het lopen minder spant. Onder de brace draagt u een elastische kous. Die zorgt ervoor dat zich niet teveel vocht in uw been ophoopt.

Instructies voor thuis
Met de brace kunt u uw voet (en de achillespees) volledig belasten. U mag dus zonder krukken lopen. Let wel op de volgende punten:
  • Draag de brace bij elke stap die u zet. Doe hem altijd om als u gaat staan en lopen. Gebruik de brace de hele dag.
  • ’s Nachts en onder de douche mag u de brace en de elastische kous afdoen, let wel: u mag het been niet belasten. Moet u ’s nachts uit bed? Ga dan niet zonder brace op het been staan. Zorg in de douche voor een krukje om op te zitten.
  • Zet uw voet altijd helemaal op de grond neer, dus niet alleen uw tenen.
  • Probeer uw knie niet te overstrekken.
  • Zet uw voet altijd recht naar voren.
Tijdens het lopen kunt u uw kuit voelen trekken. Dat is heel normaal. Gebruik de eerste dagen krukken als u teveel pijn hebt.

Aan- en uitrekken brace
Op de gipskamer krijgt u instructies over het aan- en uitrekken van de brace.

Controle op de gipskamer
Na 2 weken komt u voor controle en een verlaging van uw hak tot 1 cm. naar de gipskamer. U maakt hiervoor zelf een afspraak. Weer 2 weken later komt u opnieuw voor controle. De verhoging wordt dan helemaal uit uw schoen gehaald. U hoeft de brace nu niet meer te dragen. U hebt misschien nog wel fysiotherapie nodig. De gipsverbandmeester beslist dit tijdens de laatste controle.
 
Wanneer contact opnemen?
Er kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u 1 van de volgende klachten hebt in de periode voor uw eerste controle op de polikliniek, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60. Bent u door een orthopedisch chirurg geholpen neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie, tel.: (0570) 53 51 55. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.
  • U kunt uw voet niet goed belasten.
  • Het lukt niet of u durft niet op uw voet te gaan staan.
  • De pijn neemt toe.
  • Uw been wordt dik.
  • U vertrouwt de situatie niet.
Vragen?
Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan de gipsverbandmeester. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel.: (0570) 53 50 60.

Context menu