Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Abcesdrainage

Abcesdrainage

Wat is een abcesdrainage?
Een abces is een met pus gevulde holte, die is ontstaan door een ontsteking. Bij een abcesdrainage prikt de radioloog de holte aan zodat de pus kan weglopen.

Voorbereiding thuis
  • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten, drinken of roken.
  • Het is aan te raden een pyjamajas of T-shirt mee te nemen om aan te doen tijdens de behandeling
Medicijngebruik
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan vertelt uw behandelend arts u of en wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten. Voor de behandeling wordt dan bloed afgenomen om de stolling te controleren.  Alle overige medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water.

Opname
Voor de abcesdrainage wordt u opgenomen op een verpleegafdeling of u bent al opgenomen. Wordt u opgenomen dan komt u op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u hebt doorgekregen.

Voorbereiding behandeling
Zo nodig krijgt u op de afdeling Radiologie voorafgaand aan de behandeling medicatie via een prikje in uw bovenbeen om wat rustiger te worden.

De behandeling
U komt in een bed naar de afdeling Radiologie. De laborant(e) geeft u uitleg over het verloop van de behandeling. De behandeling kan worden uitgevoerd met behulp van echografie of met behulp van CT scan. Vooraf bepaalt de radioloog of het abces met behulp van CT-scan of echografie het beste te benaderen is.
  • Met behulp van echografie
    De radioloog zoekt met behulp van een echografie apparaat de juiste plaats voor de punctie door met het echoapparaat langzaam over uw buik te strijken.
     
  • Met behulp van CT scan
    CT staat voor Computer Tomografie. Dit is een wijze van Röntgenfotografie waarbij een deel van het lichaam in dunne plakjes wordt afgebeeld. U schuift daarbij met de onderzoektafel geleidelijk door de ronde opening van de scanner. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde straling die ook voor ‘gewone’ röntgenfoto’s nodig is. De computer zet de gekregen informatie om in beelden: de foto’s. Daarnaast kan er bij dit onderzoek een jodiumhoudend contrastmiddel gebruikt worden om het abces zichtbaar te maken.
Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt de plaats gedesinfecteerd (meestal met jodium) en komt er een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de plaats waar de drain wordt ingebracht en maakt een klein sneetje in de huid. Vervolgens wordt het abces aangeprikt. Als de naald goed zit wordt door de naald een flexibel draadje ingebracht. Vervolgens wordt met behulp van dit draadje en enkele flexibele slangetjes het insteekkanaal opgerekt totdat het definitieve slangetje erdoor past. Het slangetje wordt met pleisters goed aan de huid vastgeplakt. Aan het slangetje wordt een opvangzak vastgemaakt. In deze zak verzamelt zich het ontstekingsvocht(pus). Soms wordt een buisje pus voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd.

Duur
De behandeling duurt 30 tot 45 minuten.

Metformine/glucofage gebruik bij CT-behandeling
Als u metformine/glucofage gebruikt (medicijn voor suiker-/ diabetespatiënten) dan mag u deze de eerste 48 uur na het onderzoek niet innemen. Dit in verband met een mogelijke reactie op het ingespoten contrastvloeistof.

Bijwerkingen contrastvloeistof
De contrastvloeistof die u bij een CT-behandeling krijgt ingespoten kan soms bij personen met een allergie, astma of bronchitis en diabetes mellitus, bijwerkingen veroorzaken. U kunt hiervan gaan niezen, braken, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit warme gevoel verdwijnt weer binnen enkele minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. Op de verpleegafdeling zal de abcesholte via het slangetje regelmatig worden gespoeld. Hoewel het slangetje goed is bevestigd dient u er toch voorzichtig mee om te gaan. Normale bewegingen, lopen en douchen zijn goed mogelijk. Soms zal na verloop van enige tijd (meestal na enkele dagen) op de afdeling Radiologie gecontroleerd worden in hoeverre het abces is verdwenen.

Complicaties
De risico’s van de behandeling zijn zeer gering. Het is mogelijk dat er tijdens de ingreep een bloeding ontstaat of pus op een verkeerde wijze weglekt. Als u weer thuis bent en de dagen na de behandeling onverklaarbare pijnklachten heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met de Spoed Eisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Vragen?
​Bel de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 53 51 35, of informeer bij de verpleegkundige of uw behandelend arts.

Context menu