Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Ziekte van Dupuytren

Ziekte van Dupuytren

Bij deze ziekte ontstaat in de bindweefselplaat - die net onder de huid van de handpalm ligt - abnormale strengen en verdikkingen. Die kunnen leiden tot verkorting, waardoor het bewegen van de vinger(s) wordt beperkt. De aandoening kan ook voorkomen bij de voetzool of de penis.

De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Het is niet te genezen, maar wel te behandelen. Vaak wordt de afwijking pas opgemerkt als de hand niet meer plat op een tafel kan worden geplaatst. Als de ziekte niet wordt behandeld, zal dit leiden tot een kromstand van de aangedane vinger(s) of pijn veroorzaken.

Dit ziektebeeld komt in 50% van de gevallen aan beide handen voor. Als slechts 1 hand is aangedaan, betreft dit meestal de rechterhand. De aandoening begint meestal aan de pink en ringvinger en breidt zich daarna uit richting duim.

Klachten
Patiënten met deze aandoening merken dat er aanvankelijk pijnlijke verdikkingen optreden in de handpalm of aan de buigzijde van de vingers. Uiteindelijk worden dit strengen, en wordt bemerkt dat de gewrichten tussen middenhandsbeentjes en vingers stijver worden, en niet meer goed gestrekt kunnen worden.