Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Verstoorde fixatie disparatie

Verstoorde fixatie disparatie

Twee ogen vangen twee beelden op uit de buitenwereld en sturen die via de oogzenuwen naar de hersenen, die er één geïntegreerd beeld van maken: de sensorische fusie. Als die twee beelden verschoven zijn ten opzichte van elkaar doordat de ogen niet naar precies hetzelfde punt kijken, corrigeren de hersenen daarvoor: Fixatie Disparatie. De ogen staan niet stil in de oogkassen, maar bewegen voortdurend. De hersenen moeten de oogspieren zo aansturen dat de beelden op de juiste plek in beide ogen vallen: de motorische fusie.
 
Als we over een verstoorde Fixatie Disparatie spreken, wordt bedoeld dat het samenspel en de verhouding tussen het samenvoegen van de beelden in de hersenen en het bewegen van de ogen niet goed verloopt. De meest voorkomende klachten zijn dansende letters, wazig zien, vermoeide ogen, branderige ogen, druk achter de ogen, hoofdpijn en dubbelzien. Wat ook regelmatig voorkomt, is het moeilijk kunnen overzien van een druk bewegende omgeving, zoals met autorijden. Er kunnen ook geen klachten zijn.

Meer informatie over deze aandoening vindt u in de folder: 2013 08 28 Folder Fixatie Disparatie v1 07.pdfFixatie Disparatie

Context menu