Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Slijtage (artrose) van de knie

Slijtage (artrose) van de knie

Om goed te kunnen lopen, zijn soepel bewegende knieën nodig. Het kniegewricht verbindt het boven- en onderbeen met elkaar en zorgt voor deze soepele beweging. Het kniegewricht bestaat uit 2 botdelen die precies op elkaar passen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat de knie soepel en glad scharniert. Deze kraakbeenlaag is elastisch en vangt schokken en stoten op. Een stevig omhulsel (kapsel) houdt de botdelen van het kniegewricht op hun plaats. Daaromheen zitten de kniebanden, pezen en spieren. De spieren zetten het gewricht in beweging.

Slijtage (artrose) van de knie
Er wordt gesproken van slijtage als het kraakbeen is aangetast en het bewegen pijn doet. Bij de meeste vormen van slijtage is niet bekend wat precies de oorzaak is. Het komt in ieder geval niet door veel en hard werken. Soms is de oorzaak een reumatische ontsteking van het gewricht. De orthopedisch chirurg is de kniespecialist bij uitstek. Met lichamelijk onderzoek en röntgenfoto`s kan de orthopedisch chirurg vaststellen of er beschadigingen zijn. Vooral bij artrose (gewrichtsslijtage) en afwijkingen door reuma kan de beschadiging aan het kniegewricht zo ernstig zijn dat alleen een knieprothese een oplossing biedt.

Klachten
Uw knie kan beschadigen door overbelasting, een verkeerde beweging, een ongeval of een sportblessure. Vooral het kraakbeen is kwetsbaar. Ook bij normaal gebruik kan de knie slijten als u ouder wordt. De kraakbeenlaag wordt dan steeds dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Is het kraakbeen helemaal weggesleten, dan is er sprake van artrose. Als reactie op de slijtage van het kraakbeen vormt zich nieuw bot langs de randen van het kniegewricht, zodat knobbels op de gewrichten ontstaan. Die knobbels en de aangetaste kraakbeenlaag verhinderen een soepele beweging en veroorzaken pijn. De gewrichtsvlakken kunnen niet meer soepel langs elkaar glijden. Het buigen en strekken van de knie wordt steeds pijnlijker en moeilijker.

Kraakbeen kan ook worden aangetast door een gewrichtsontsteking of slijtage. Dit geeft pijn, stijfheid en vochtophoping in de knie en er zal steeds meer kraakbeen verdwijnen. Op den duur kan dit de bewegingsvrijheid ernstig belemmeren. Als het kraakbeen verdwijnt, kunnen uw benen scheef gaan staan. Zo ontstaat een o-been als het kraakbeen aan de binnenkant van de knie is verdwenen. Verdwijnt het kraakbeen eenmaal, dan wordt ook het kapsel aangetast dat de botdelen bij elkaar moet houden. De knie wordt slapper en gaat zwikken. Het is steeds moeilijker om in evenwicht te blijven en uiteindelijk is het nauwelijks meer mogelijk om te lopen.