Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Slaapaandoeningen

Slaapaandoeningen

Er zijn verschillende soorten slaapaandoeningen.

Slapeloosheid.
Dit wordt ook wel insomnie genoemd. Er is sprake van een in- en/ of doorslaapstoornis. Mensen hebben te weinig uren slaap om te voldoen aan hun slaapbehoefte. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Indien de klachten het functioneren overdag verstoren, kan het zinvol zijn om hier verder onderzoek naar te verrichten.

Slaperigheid overdag.
Dit noemen we hypersomnie. Mensen vallen makkelijk in slaap, overdag en ’s nachts. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Narcolepsie is een aandoening die zich op jonge leeftijd kan uiten met slaperigheid overdag. Er zijn slaapaanvallen overdag die iemand maar nauwelijks kan tegenhouden. Ook kan het gepaard gaan met kataplexie. Dit houdt in dat iemand zijn spierspanning verliest, meestal uitgelokt door emoties. Daarnaast worden ook vaak klachten gezien van slaapverlammingen en vreemde dromen op de overgang van slaap naar waak of andersom. Slaperigheid overdag kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het slaap apnoe syndroom.

Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.
Het bekendste voorbeeld is het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS). Patiënten (en partners) hebben klachten van snurken en slaperigheid overdag. Zie OSAS.
Daarnaast kan er ook sprake zijn van het centraal slaap apneu syndroom (CSAS). Bij deze aandoening is er een gestoorde aansturing van de ademhaling en als gevolg daarvan treedt een ademstop op.

Vreemde gedragingen in de slaap.
Dit noemen we een parasomnie. Op kinderleeftijd kan slaapwandelen of praten in de slaap voorkomen, dit is een voorbeeld van een parasomnie. Hele heftige nachtmerries komen op jonge leeftijd ook met enige regelmaat voor, de zogenoemde ‘night terrors’ en verdwijnen vaak geheel naarmate kinderen ouder worden. Op oudere leeftijd kunnen ook andere gedragingen ontstaan in de slaap, deze worden vaker gezien in de REM slaap. Daarnaast zijn er medicijnen die andere gedragingen in de slaap kunnen veroorzaken.

Beenbewegingen.
Onrustige benen syndroom (Restless legs syndrome, RLS) is een aandoening die zich kenmerkt door een drang de benen te bewegen. Deze klachten  nemen toe in rust en naarmate de dag vordert. Meestal is er in de nacht ook sprake van spontane beenbewegingen. Spontane beenbewegingen in de nacht komen ook veel voor zonder een bewegingsdrang en gaan niet altijd gepaard met slaapverstoring.

Verstoring van de biologische klok.
Dit worden circadiane ritmiekstoornissen genoemd en komen met regelmaat voor bij jongvolwassenen. Er is bij deze groep mensen meestal sprake van een verlate biologische klok waardoor het inslapen moeilijk gaat en opstaan ook moeilijk is. Op oudere leeftijd kan de biologische klok vervroegen, waardoor oudere mensen vroeger naar bed gaan en ook vroeg opstaan.