Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Rusteloze benen (restless legs)

Rusteloze benen (restless legs syndrome)

Restless legs syndrome (RLS) is de Engelse benaming voor een ziektebeeld dat, letterlijk vertaald, “rusteloze benen” betekent. Het is een hinderlijke aandoening die relatief vaak voorkomt (1 op de 20 mensen) en vooral optreedt bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.

Er ontstaan klachten zoals jeuk, kriebelend of rusteloos gevoel in de benen. Ze treden op tijdens rust. Ze zijn ’s avonds en ’s nachts het ergst. U hebt drang om de benen te bewegen, de klachten nemen dan af. Vaak is er ook sprake van schokkende bewegingen van de armen of benen tijdens de slaap. Dit wordt Periodic Limb Movement Disorde (PLMS) genoemd. Deze schokken worden vooral door de partner opgemerkt. Het onaangename gevoel in de benen en het nachtelijke schokken kunnen het slapen ernstig verstoren. 

​De exacte oorzaak van RLS is onbekend. Bij sommige patiënten is de aandoening  erfelijk bepaald. Verder lijkt een stoornis in de ijzerstofwisseling of dopaminestofwisseling een rol te spelen. Dopamine is belangrijk bij de overdracht van signalen tussen zenuwcellen.

Van een aantal aandoeningen of omstandigheden is bekend dat zij RLS kunnen veroorzaken of verergeren, bijvoorbeeld: zwangerschap, de ziekte van Parkinson, ijzertekort, nierfunctiestoornissen, schildklierproblemen en bepaalde medicijnen.