Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

AANDOENING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Aandoeningen > Prostaatkanker

Prostaatkanker

Voor het onderzoek van de prostaat en behandeling van prostaatkanker kunt u terecht in ons ziekenhuis.

Prostaatkanker is een veel voorkomende ziekte, met name bij mannen boven de 60 jaar. Meestal komt de ziekte aan het licht door een verhoogde PSA-waarde of een knobbeltje op de prostaat, als deze onderzocht wordt door inwendig onderzoek via de anus (rectaal toucher). Over het algemeen geeft het geen klachten.

Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan:
 • Testosteron
  Het mannelijk hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en ‘onderhouden’ van prostaatkanker. Het is echter niet zo dat mannen met een verhoogde hormoonspiegel automatisch meer kans maken op prostaatkanker.
 • Voedingspatroon
  Prostaatkanker komt veel meer voor in Westerse landen (bijvoorbeeld Verenigde Staten) dan in Azië. Mogelijk heeft dat te maken het Westerse eetpatroon dat zich kenmerkt door rood vlees, veel dierlijk vet, weinig groenten en weinig fruit. Aziaten die naar het Westen emigreren vertonen na enkele generaties eenzelfde ‘vatbaarheid’ voor het ontwikkelen van prostaatkanker.

Klachten en symptomen
In het beginstadium zijn er geen klachten. Vaak geeft prostaatkanker zelfs nooit klachten en hoeft het ook niet altijd te worden behandeld. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om:

 • Plasproblemen
  Pijn bij het plassen, moeite met plassen (de plasbuis loopt door prostaat en wordt afgekneld), bloed in urine.
 • Verandering in sperma
  De prostaat produceert het grootste gedeelte van het sperma. Bij prostaatkanker kunnen de kwaliteit en kwantiteit van het sperma veranderen. Ook kan er bloed in het sperma zitten. 
 • Problemen met stoelgang
  Als de kanker zo is gegroeid dat die tegen de endeldarm drukt,  dan kan dat de doorgang van de ontlasting bemoeilijken.
 • Pijn in de botten of lymfklieren
  Als de prostaatkanker is uitgezaaid naar de botten of lymfklieren, kan dit daar pijn veroorzaken.
Zorgpad
In ons ziekenhuis is de behandeling en zorg voor patiënten met prostaatkanker gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij u snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden. Aldoor staat u als patiënt centraal.